Campana - Hort de l'Estel·la - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16813)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 30
Pes aproximat (en quilos) 16
Any fosa 1750 ca.
Descripció Des de la distància a penes poden reconèixer-se alguns elements poc concloents, que tanmateix desvetllen que ens trobem davant d'una campana històrica, probablement de la segona meitat del XVIII o de les primeres dècades del XIX. El principal element que ens condueix a atorgar-li aquesta datació és la creu barroca amb què compta a l'àrea central, juntament amb les característiques dels escassos fragments de la inscripció el terç que han sigut documentats.
Terç (T) (Cordó)
"(...) A ✱ ✱ AÑO"
(Cordó)
Mig (M) (03) (Creu sobre pedestal)
Mig peu (MP) (Quatre cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana era voltejada cada dia per part dels patrons de l'explotació, per tal de regular la jornada laboral dels jornalers que treballaven en els seus camps. De manera indirecta, els llauradors que hi havia a les rodalies de l'hort també utilitzaven el so de la campana de l'explotació veïna com a referència temporal, davant la llunyania dels campanars d'Albal, Paiporta i Catarroja. Després de la pèrdua de la seua truja, la campana encara va ser repicada des de l'exterior de l'hort i no des de l'interior, com ho havia fet fins aleshores.
Tocs actuals de campanes En desús des de dates llunyanes. Com les campanes d'altres horts, masos i alqueries de l'Horta, degué deixar-se d'utilitzar abans que l'hort deixara d'acomplir les seues funcions agràries. És a dir, en l'instant en què la tecnologia va fer innecessari l'ús de campanes per a marcar les fites més importants del cicle solar diari, entorn a les quals s'organitzava la jornada laboral tradicional.
Truja Biga metàl·lica, de què penja fixa.
Estat original En ser fosa, la campana va ser proveïda d'un batall i d'una truja de fusta dotada, amb tota probabilitat, de cigonyal per al volteig manual des de l'interior de l'hort. A les estances interiors de la casa encara resta una peça de fusta amb un orifici central, pel qual descendia la corda amb què era voltejada la campana.
Estat actual La campana penja d'una biga metàl·lica, després de la pèrdua de la seua antiga truja en circumstàncies desconegudes. L'instrument ha sigut penjat amb les anses en paral·lel a la biga, el que provoca que estiga erròniament orientada, amb la creu a un lateral. L'únic accessori històric que ha restat és el batall, del qual encara penja un fragment de cordell.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Notes Diàmetre aproximat, degut a la inaccessibilitat de la campana.

Autors de la documentació

  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals - Documentació fotogràfica i fitxes] (08-02-2017)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 15-04-2020
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 112 Visitants: 111 Usuaris: 1 - francesc