Gabriel (1) - Parròquia de Sant Antoni Abat - L'Ermita - VILA JOIOSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 16755)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 35
Vora 5
Pes aproximat 37
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2017
Descripció La campana té una garlanda al terç amb triangles decorats i una inscripció amb el nom de la campana: "✱ GABRIEL ✱". Seguidament, disposa d'una creu amb pedestal al mig i la marca de fàbrica amb la signatura autògrafa del fonedor: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº47". També al mig té aquesta inscripció en espanyol i llatí: "VOZ DE DIOS / IN MEMORIAM / PEDRO, ISABEL Y ANA / AD MAIOREM DEI GLORIAM". La part en llatí es tradueix com: "A MAJOR GLÒRIA DE DÉU". Finalment disposa d'una inscripció amb dos dates al mig peu: "✱ 1917 - 2017 ✱". La primera data és la de construcció del campanar i la segona segurament la de fosa de la campana.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ GABRIEL ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu de pedastal)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº47"
(06) "VOZ DE DIOS / IN MEMORIAM / PEDRO, ISABEL Y ANA / AD MAIOREM DEI GLORIAM"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ 1917 - 2017 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i té un motor d'impuls. Disposa d'un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat. L'exterior de la finestra està tancat per una reixa.
Mecanismes de toc (06) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2017 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla. La truja és de l'habitual de la foneria Manclús i el model d'aquesta segueix el de les fabricades per aquesta i Industrias Manclús a partir de la dècada dels anys 80 del segle passat. La campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-04-2020
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF