Santa Maria (4) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu de Durro - LA VALL DE BOÍ (CATALUNYA)

(Referència 16743)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre (en cm) 100
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorSEL, AGUSTÍN
Any fosa 1800
Descripció La campana té set anses. Seguidament, hi ha al terç dos cordons i entre ells aquesta inscripció: "SANCTA MARIA MAYOR SALVATORIS MATER ORA PRO ИOBIS IHS (...) P ИBS AUGUSTIИUS ZEL M F AИИO DИI 1800". En text es pot llegir parcialment, tant perquè una xarxa tanca per dins la campana com per diversos defectes de fosa. Correctament caldria escriure: "SANCTA MARIA MAIOR SALVATORIS MATER ORA PRO NOBIS IHS (...) PRO NOBIS AGUSTINUS CEL ME FECIT ANNO DOMINI 1800". Es podria interpretar així: "SANTA MARIA LA MAJOR MARE DEL SALVADOR PREGA PER NOSALTRES JESÚS (...) PREGA (O PREGUEU) PER NOSALTRES AGUSTÍ CEL(o SEL) EM VA FER L'ANY DEL SENYOR 1800". L'any de fosa no és distingeix del tot clar i podria situar-se en la primera dècada del segle XIX, possiblement 1800. Tot seguit, hi ha al mig dos cordons, una custòdia, la Mare de Déu del Roser, la Immaculada i una creu de calvari. Les imatges marianes estan rodejades per un conjunt de quadrats decorats. Al mig peu hi ha quatre cordons i al peu dos més.
Terç (T) (cordó)
"SANCTA MARIA MAYOR SALVATORIS MATER ORA PRO ИOBIS IHS (...) P ИBS AUGUSTIИUS ZEL M F AИИO DИI 1800"
(cordó)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (custòdia)
(03) (Mare de Déu del Roser rodejada per quadrats decorats)
(06) (creu de calvari)
(09) (Immaculada Concepció rodejada per quadrats decorats)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es repicava amb una corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Jou antic de fusta.
Estat anterior Disposava d'una maça horària, conservada, que connectada a la maquinària del rellotge servia per accionar els tocs horaris.
Estat actual Està situada a una de les finestres de la cel·la de les campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb un jou de fusta i uns ferratges senzills amb passador, així com un batall. Al mig presenta una esqueda, que sembla que es va tractar de soldar per un artesà local. Està mecanitzada amb electormall monofàsic.
Propostes La instal·lació de la campana es tradicional i cal conservar-la. En cap cas s'admetrà en canvi de la instal·lació sense causa justificada. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta de i sols s'admetrà el seu canvi per una nova de similars proporcions.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-08-2021
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0