Sant Felip (3) - Parròquia de Sant Feliu de Barruera - LA VALL DE BOÍ - CATALUNYA

(Referència 16738)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat 381
Any fosa 1641
Descripció La campana té una inscripció en llatí al terç amb les paraules separades per flors de lis. Aquesta diu així: "IHS MRA SANCTE PHILIPE ORA PRO NOBIS I 6 4 I". Aquesta es pot dividir en tres parts. La primera correspondria amb els noms de Jesús i Maria, presents en algunes ocasions a les campanes amb anterioritat al segle XVII i més habituals des d'aquest segle, especialment a zones castellanes. Seguidament té una oració a Sant Felip, que deriva de les lletanies dels sants i finalment la data de fosa. La inscripció es tradueix així: "JESÚS MARIA SANT FELIP PREGA PER NOSALTRES ANY 1641". Al mig té una creu amb pedestal, formada també amb flors de lis.
Terç (T) (2 cordons)
"(flor de lis) IHS (flor de lis) MRA (flor de lis) SANCTE (flor de lis) PHILIPE (flor de lis) ORA (flor de lis) PRO (flor de lis) NOBIS (flor de lis) I 6 4 I"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(4 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació tradicional de la campana permet aventurar que aquesta es movia perquè tenia un jou més contrapesat. També es repicaria amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic.
Truja Jou de fusta nou
Estat original La campana tenia un jou de fusta i sembla que també amb alguna peça de pedra per contrapesar millor la campana. Disposava de rodaments per moure-la, així com un conjunt de ferratges que permetien fixar el jou a la campana.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la cel·la de les campanes amb un jou nou de fusta que no guarda cap relació amb els models tradicionals documentats a la comarca. Disposa d'un batall antic lligat i està mecanitzada amb un electromall. Hi ha al mur una reixa per impedir la caiguda dels visitants del campanar que impedeix el seu moviment.
Mecanismes de toc (03) electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1641 per un campaner desconegut. L'any 2003 es va canviar el jou tradicional per altre nou sense cap relació amb els models tradicionals i es mecanitzà amb electromall. Aquesta intervenció va alterar els valors tradicionals de la campana al destruir la seva instal·lació tradicional.
Propostes Caldria plantejar una intervenció futura per a recuperar la instal·lació tradicional de la campana amb la fabricació d'un jou nou de fusta de perfil semblant al tradicional, conegut per fotografies antigues.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-12-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-03-2020
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF