Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Feliu de Barruera - LA VALL DE BOÍ - CATALUNYA

(Referència 16737)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 46
Vora 7
Pes aproximat 91
FonedorMANZANA; VENTURA (TOLVA)
Any fosa 1767
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "✱S✱BARBARA✱ORA PRONOBIS✱ I 76 7 ✱ ✱". Correctament seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS 1767". "S BARBARA ORA PRONOBIS ANO I784". Correctament seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO 1784". Es tradueix així al català: "SANTA BÀRBARA PREGA PER NOSALTRES ANY 1784". El text conté una oració a Santa Bàrbara que deriva de les lletanies dels sants i la data de fosa. Al mig té una creu amb pedestal i un calvari de tipus gòtic.
Terç (T) (2 cordons)
"✱S✱BARBARA✱ORA PRONOBIS✱ I 76 7 ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Calvari gòtic)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament sols era repicada per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Biga de fusta
Estat original Possiblement disposava d'un jou de fusta semblant al de les campanes de Durro o Boí, pensat principalment per a campanes de repic i format per una senzilla pesa fixada a la campana amb uns ferratges. No estava col·locada al lloc que ocupa actualment perquè aquest és l'espai on estava situada la maquinària del rellotge.
Estat actual Està penjada d'una biga de fusta junt amb una campana més petita. Presenta una esqueda al llavi de reduïdes dimensions que afecta a la seua sonoritat. Té el batall original, que està lligat.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1767. El seu autor podria ser Ventura Manzana, possiblement un fonedor homònim pare l'autor de l'altra campana. Campanes semblants s'han documentat a altres territoris de la part oriental d'Aragó. Des de l'any 2003 està instal·lada a una biga de fusta amb altra campana.
Propostes La campana ha de ser soldada per una empresa especialitzada de forma que aquesta recuperi la seva sonoritat original. Caldria dotar-la amb un jou de fusta semblant als de Durro o Boí i reubicar la campana a una de les finestres.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-12-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-03-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF