Dejuni (3) - Insigne Basílica de Santa Maria - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1668)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 106
Altura del bronze 90
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 690
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1719
Descripció Aquesta campana, d'autor anònim, té una de les inscripcions més rares i interessants mai documentades en campanes. És molt breu. Diu "IEIVNAS? # NOLI # FIERI # HYPOCRITA # ANNO # MDCCXVIIII # # # " és a dir DEJUNES? NO HO FACES DE MANERA HIPÒCRITA. ANY 1719.
La frase és una adaptació de Mt 6:16 que s'escriu "Cum autem ieiunatis, nolite fieri sicut hypocritae tristes; demoliuntur enim facies suas, ut pareant hominibus ieiunantes. Amen dico vobis: Receperunt mercedem suam." que es pot traduir com "I quan dejuneu, no poseu una cara trista com els hipòcrites, que es desfiguren la cara perquè tothom veja que dejunen. Us assegure que ja tenen la seua recompensa." Queda per saber si la van anomenar Campana de dejuni per la seua expressió, o li van posar aquest versicle, pensant en el seu ús.
Anses Anses decorades amb cares masculines
Terç (T) (Cordó)
"IEIVNAS? # NOLI # FIERI # HYPOCRITA # ANNO # MDCCXVIIII # # # "
(00) (Sant Pau)
(03) (Santa Bàrbera)
(06) Sant Josep)
(09) Sant Miquel)
Mig (M) (00) (cinta amb decoració vegetal)
Mig peu (MP) (00) (creu petita amb pedestal)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava de forma manua des de la mateixa sala de les campanes. També es repicava de forma manual.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja i repica automàticament.
Truja Fusta VALVERDE
Estat original Fins la mecanització de l'any 1958 la campana diposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local, més semblant a models castellans que als valencians. Disposaría també d'una palanca o ballesta per tocar-la.
Estat anterior Entre 1958 i 2003 va estar dotada de truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposava de batall lligat.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Está dotada de truja de fusta de perfil característic valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Disposa a més de ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) electromall; motor impulsos (09) ballesta per al toc manual
Intervencions Va ser fosa l'any 1719 junt amb la campana denominada Maria. L'any 1958 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la de truja de ferro i a més un motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada per RELOJERÍA VALVERDE S. A. en 2003 després de caure el seu batall durant la processó del Diumenge de Rams del mateix any. La campana va ser baixada de la torre per netejar-la i la truja es va canviar per altra de perfil valencià. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació del procés de restauració de la campana] (2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-08-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-01-2021
38 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0