Ave Maria (1) - Insigne Basílica de Santa Maria - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1666)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 68
Altura del bronze 58
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 182
FonedorARTES, LUIS
Any fosa 1654
Descripció La campana té una inscripció al terç repartida entre dos nivells: "✱ AVE MARIA ✱ LVIS ✱ ARTES ✱ ME FECI ✱ SIENDO ✱ FABRIQVERO ✱ / DON YUAN ✱ CARO ✱ AÑO ✱ I6S4✱". La inscripció utilitza el llatí i l'espanyol. S'inicia amb les primeres paraules de l'Ave Maria, l'oració mariana més popular del catolicisme. La primera part té origen en l'Evangeli de Lluc (Lluc. 1, 28) on es descriu el passatge de l'Anunciació de l'arcàngel Gabriel a la Mare de Déu. És una variant respecte a l'evangeli perquè inclou el nom de Maria. Seguidament està el nom del fonedor que constata l'autoria de la campana amb l'expressió "ME FECI". Li falta la "T" a l'última paraula i es tradueix al valencià com a "EM VA FER". A continuació apareix el nom del fabriquer i per últim la data de fosa. Com és habitual fa servir la lletra "I" majúscula per representar la xifra 1 i la lletra "S" que es pot interpretar com a "5". Al mig té una inscripció incisa referent al pes: "PEZA 19".
Espatlla (H) (cordó)
(cordó gruix)
(2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ AVE MARIA ✱ LVIS ✱ ARTES ✱ ME FECI ✱ SIENDO ✱ FABRIQVERO ✱"
(2 cordons)
(06) "DON YUAN ✱ CARO ✱ AÑO ✱ I6S4✱"
(2 cordons) /
Mig (M) (06) "PEZA 19" (incís)
(2 cordons)
(2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava de forma manual des de la mateixa sala de les campanes. També es repicaba.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta RELOJERÍA VALVERDE S.A.
Estat original Fins la mecanització de l'any 1958 la campana diposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local, més semblant a models castellans que als valencians. Disposaría també d'una palanca o ballesta per tocar-la manualment.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús a una de les finestres de la sala de les campanes. Tenia una mecanització amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació era desfavorable per a la conservació de la campana i dificultava el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Está dotada de truja de fusta de perfil característic valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Disposa a més de ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) electromall; motor impulsos (09) ballesta per al toc manual
Intervencions Va ser fosa l'any 1654 per Luis Artes. Segons indiquen les inscripcions de la campana era fabriquer de Santa Maria Juan Caro, es a dir l'encarregat del manteniment de l'edifici i de contractar les reparacions necessàries per al seu manteniment. Estava situada a la torre de la basílica renaixentista i és l'única campana que queda del conjunt existent en aquell moment. A principis del segle XVIII es va pujar a la nova torre. L'any 1958 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la de truja de ferro i a més un motor de vol continu i electromall trifàsic. L'electromall es va canviar l'any 1984. Va ser restaurada per RELOJERÍA VALVERDE S. A. en 2003. La campana va ser baixada de la torre per netejar-la i la truja es va canviar per altra de perfil valencià. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trovar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La incripció incisa es refereix segurament al pes en roves ( "pesa 19 @") - (defecte de fosa en el nom de l´autor: LVIS)

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació del procés de restauració de la campana] (2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (14-08-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-09-2018
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 43 Visitants: 43 Usuaris: 0