Sant Antoni Abat, la Puçolenca (3) - Parròquia de Sant Antoni Abat - RAFELBUNYOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1656)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 95
Pes aproximat 496
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana presenta diversos cordons al terç, mig peu i peu. Al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SAN ANTONIO ABAD ✱". Al mig hi ha una creu llatina, l'anagrama de Jesús, l'escut nacional i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA). Finalment al mig peu hi ha una inscripció amb el nom del rector, el del poble i l'any de fosa: "✱ SIENDO CURA PARROCO D. ANGEL CAPILLA RAFELBUNYOL 1940". Són unes inscripcions típiques dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades violentament de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives poblacions, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana i el nom de les autoritats locals, en aquest cas del rector de la parròquia.
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "✱ ✱ SAN ANTONIO ABAD ✱" /
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (anagrama de Jesús) "JHS"
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ SIENDO CURA PARROCO D. ANGEL CAPILLA RAFELBUÑOL 1940" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 condons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús, tipus vell, i dotada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació, juntament amb l'altura a la qual estava instal·lada, dificultava el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és nou i està lligat i reforçat amb cable de seguretat. També disposa d'una ballesta per als vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa per els Hnos Roses en 1940, sent pujada a la torre. En novembre de 1962 la foneria Manclús va canviar la truja antiga de fusta per altra de ferro i mecanitzà la campana amb motor de vol continu. Posteriorment també la mecanitzaren amb electromall monofàsic. En 2020 va ser restaurada amb la resta de campanes. La baixaren del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja es canvià per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovaren la motorització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. En desembre del mateix any va tornar de nou a la torre. Els treballs els va fer Campanas y Relojes Monumentales.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Denominada popularment la Puçolenca per estar orientada cap a Puçol.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MANCLÚS, INDUSTRIAS (12-09-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (11-08-2009)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (29-08-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (20-12-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-01-2021
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF