Mare dels Desemparats (2) - Residència Geriàtrica Mare de Déu del Rebollet - OLIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16258)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 50
Pes aproximat 96
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció No indica l’autor, però pel model de les inscripcions la campana ha sigut fosa per ​ ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Terç (T) (2 cordons amb decoracions) "MADRE DE LOS DESAMPARADOS ✱ ✱ ANO 1924 ✱ "
Mig (M) (00) (Mare de Déu dels Desemparats)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (creu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons amb decoracions)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Les campanes no es toquen desde fa més de 15 anys per la caiguda d’un batall. Actualment les campanes no poden voltejar degut a la reforma de la residència, canviant tota la instal·lació elèctrica de l’edifici. En aquesta actuació es va retirar el cablejat dels interruptors de les campanes.
Truja Ferro ROSES
Estat original Possiblement tenia una truja de fusta a l'estil valencià.
Estat anterior Entre els anys 70 i 80 va ser electrificada per la casa Salvador Manclús (grau de València) amb un motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de Campanes, amb truja de ferro i un motor de volteig continu.​ La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavoreix la correcta conservació de la campana. Té un batall nugat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Intervencions En un primer cas, creguem que la campana prové d'alguns dels campanars principals d'Oliva amb motiu de la substitució de les campanes anteriors a la guerra. Sobre la dècada dels anys cincuanta es va fundir una nova truja de ferro amb motiu de la compra d'una campana de menors dimensions. Posteriorment, la campana es va instal·lar a la sala de campanes, després de la construcció del nou campanar.
Propostes Vist l'estat de conservació, seria ideal la restauració de la campana. Es deu de baixar del campanar amb una grúa adequada, per dur-la als tallers de restauració. Una vegada allà, cal netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat original. La truja es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Els nous mecanismes de toc automàtic han de permetre els tocs manuals.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (28-04-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 28-07-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF