Mare dels Desemparats (2) - Residència Geriàtrica Mare de Déu del Rebollet - OLIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 16258)

Diàmetre 55
Altura del bronze 50
Pes aproximat 96
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció No indica l’autor, però pel model de les inscripcions la campana ha sigut fosa per ​ ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Terç (T) (2 cordons amb decoracions) "MADRE DE LOS DESAMPARADOS ✱ ✱ ANO 1924 ✱ "
Mig (M) (00) (Mare de Déu dels Desemparats)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (creu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons amb decoracions)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Segons les monges de la residència, no es toquen des de fa més de 15 anys per la caiguda d’un batall i actualment les campanes no poden voltejar degut a la reforma de la residència, canviant tota la instal·lació elèctrica de l’edifici , així mateix retirant el cablejat dels interruptors de les campanes, situats a uns dels corredors de la residència, sense cap aïllament de les persones.
Estat original La campana comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, possiblement amb un cigonyal per al seu volteig manual. L’any 1956 la campana seria dotada amb una truja de ferro ROSES al igual que la nova campana.
Estat anterior Més tard, entre els anys 70 i 80 va ser electrificada per la casa Salvador Manclús (grau de València) amb un motor de vol continu.
Estat actual Compta amb un batall nugat, però sense cable de seguretat.
La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de Campanes, amb truja de ferro i amb un motor de volteig continu. ​ La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavoreix la correcta conservació de la campana.
Mecanismes de toc La campana compta amb un motor de volteig continu a les 03.
Propostes Seria recomanable ​ la restauració de la campana La campana​ es deu de baixar del campanar amb una grúa adequada, per dur-la als tallers de restauració. Una vegada als tallers, caldria netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat original. La truja caldria canviar-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de volteig continu, es deuria substituir per un d'impulsos.​ La nova instal·lació de la campana ha de permetre el toc manual.

Autors

 • OSA MILLÁN, Sergio (28-04-2019)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 14-12-2019
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-04-2020
  Convertir a PDF