Mare de Déu del Pilar (3) - Parròquia de Santa Maria de Cóll - LA VALL DE BOÍ (CATALUNYA)

(Referència 16257)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre (en cm) 88
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 395
FonedorDEL CAMPO ALBARADO, PABLO
Any fosa 1896
Descripció La campana té set anses i diversos cordons a l'espatlla i al terç. En aquest últim espai tambíe hi ha una inscripció en llatí: "BEATA MARIA VIRGO DE COLUMNA ORA PRO NOBIS.". En català es tradueix així: "SANTA MARIA VERGE DEL PILAR PREGUEU PER NOSALTRES. Al mig té una creu de calvari i dues inscripcions separades. La primera, també en llatí, diu així: "CONGREGO CLERUM. / CONVOCO PLEBEM. / FESTA HONORO. / TEMPESTATES REPELLO. / ET MORTUOS PLORO." Aquests versos són prou comuns en els bronzes, i es diu que procedeixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. S'interpreten com a diverses expressions santes que diuen les campanes o sis funcions i es tradueixen així: "CONGREGE AL CLERO, CONVOQUE AL POBLE, COMMEMORE LES FESTES, FAIG FUGIR LES TEMPESTES I PLORE ELS MORTS". La inscripció del mig peu està en espanyol i indica en nom del fonedor, la data, el rector del moment i els padrins de la campana. Aquesta diu així: "PABLO DEL CAMPO ME / HIZO EL AÑO 1896. / SIENDO DEJENTE RDO. D. / RAMON PERNA Y PADRINOS / D. FERNANDO ESPOT Y DИA FRANCISCA FONTOBA".
Espatlla (H) (5 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"BEATA MARIA VIRGO DE COLUMNA ORA PRO NOBIS."
(9 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "CONGREGO CLERUM. / CONVOCO PLEBEM. / FESTA HONORO. / TEMPESTATES REPELLO. / ET MORTUOS PLORO."
(15 cordons)
(06) "PABLO DEL CAMPO ME / HIZO EL AÑO 1896. / SIENDO DEJENTE RDO. D. / RAMON PERNA Y PADRINOS / D. FERNANDO ESPOT Y DИA FRANCISCA FONTOBA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (6 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet aventurar que aquesta es movia, ja que a diferència del bronze més petit aquesta té un jou més contrapesat. També es repicaria amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic. Té una corda al batall.
Truja Jou de fusta i pedra.
Estat original La campana segurament estava instal·lada a una de les finestres amb anterioritat a la restauració del campanar de forma que es podia moure. Segurament també tenia una corda al batall per repicar-la manualment.
Estat actual Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb jou de fusta amb una peça de pedra de perfil tradicional i rodaments, que són de tipus acodat, i descansen a uns coixinets al mur. Els ferratges que fixen la campana al jou són igualment antics i de gran valor. També disposa d'un batall antic. Està fixada amb un pal i altre dos pletines entre el jou i una biga de fusta.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1899 pel campaner càntabre Pablo del Campo Albarado, que residia a la localitat aragonesa d'Ambel. Aquest campaner treballava de forma itinerant i va fondre diverses campanes a la zona, com ara altra per al mateix campanar i per a les localitats de Boí o Cardet.
Propostes En cas de mecanització es podria instal·lar un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-12-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-07-2022
13 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0