Sant Sebastià (1) - Parròquia de Santa Maria de Cóll - LA VALL DE BOÍ - CATALUNYA

(Referència 16233)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat 159
FonedorSEL, AGUSTÍN
Any fosa 1817
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱✱✱✱✱✱ SAИTA SEBASTIAИAORA ORA • PRO ИOBIS • AGVSTIИ CEL ✱ AИO I8I7". Correctament seria: "SANCTE SEBASTIANE ORA PRO NOBIS AGUSTIN CEL ANNO 1817". Aquesta es tradueix així al català: "SANT SEBASTIÀ PREGA PER NOSALTRES AGUSTIN CEL (ME FEU) ANY 1817". Al mig té una creu amb pedestal, una Mare de Déu del Rosari i possiblement també una Immaculada.
Terç (T) (cordó)
"✱✱✱✱✱✱ SAИTA SEBASTIAИAORA ORA • PRO ИOBIS • AGVSTIИ CEL ✱ AИO I8I7"
(cordó)
Mig (M) (02) (Mare de Déu del Rosari)
(06) (Creu amb pedestal)
(10) (Immaculada Concepció)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual
Truja Fusta original
Estat actual Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja o jou de fusta. Aquest és característica d'una campana de repic, ja que no disposa de suficient pes com per petmetre el moviment de la campana. La campana es fixa al jou amb uns tirants antics i falques de fusta. Té un batall antic que està lligat.
Mecanismes de toc Batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1817 per Agustí Cel o Sel, un fonedor de campanes que està documentat des de l'any 1799 a La Rigaborça (fonamentalment a Isábena) i a la Vall d'Aran. Té alguns defectes de fosa i diverses imatges habituals a les campanes d'aquest fonedor.
Propostes La instal·lació de la campana es tradicional i cal conservar-la. En cap cas s'admetrà en canvi de la instal·lació sense causa justificada i parts com un jou nou de fusta han de ser còpies fidels si es canvien. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-12-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-12-2019
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF