Sant Pere (5) - Arxiprestal de Santa Maria - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1606)

Localització Espadanya
Diàmetre 110
Altura del bronze 90
Pes aproximat 771
FonedorPACCARD
Any fosa 1997
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció amb el nom de la campana, el municipi i la data de fosa: "SAN PEDRO / MORELLA 1997". Al mig peu està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "1796 PACCARD ANNECY FRANCE 1997". També al mig peu està la marca del instal·lador: "ERMEC".
Espatlla (H) (06) "534"
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb motius eucarístics)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (Sant Pere) "SAN PEDRO / MORELLA 1997"
Mig peu (MP) (cordó)
(03) "1796 PACCARD ANNECY FRANCE 1997"
(06) "ERMEC"
Tocs actuals de campanes Toca els quarts amb la C.2. Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Ermec
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional local i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb cuir i atornillat.
Mecanismes de toc (03) motor impulsos Clock-O-Matic Movotron - roda amb corretja pegada per que la cadena agarre millor, (09) electromartell monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1997 als tallers de la foneria Paccard d'Annecy (France) al mateix temps que es restauraven cuatre campanes de l'església parroquial. Ermec va confeccionar la truja de fusta i la va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El batall es deu renovar per altre lligat amb el sistema tradicional que amb un major manteniment ofereix més garanties de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (24-04-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-05-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2022
  Convertir a PDF