Sant Miquel (5) - Arxiprestal de Santa Maria - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1605)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 112
Altura del bronze 100
Pes aproximat (en quilos) 813
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de refosa: "SAN MIGUEL / REFUNDIDA EN 1959". Seguidament disposa de la següent inscripció commemorativa al mig: "LA PESA DE ARTILLERIA / ALS AGERMANATS GUANYADA / AL HONOR DE DEU DEDICA / MORELLA ESTA CAMPANA". Aquesta inscripció està copiada d'una campana més antiga, segurament alguna de les descrites per Teodoro Llorente a Valencia, Tomo I, p.308:

"armó después compañias de guerra para combatir á los agermanados; y al mando del bayle don Berenguer de Ciurana, capitán valerosísimo, hicieron heroicidades en aquella campaña. Como trofeo de victoria, concediéronse á Morella tres cañones, que sus tropas tomaron á las huestes populares en la batalla de Almenara. Estos cañones tenían los escudos de los gremios de Pelayres, carpinteros y panaderos, á quienes pertenecían. En 1701 fundióse uno de ellos para hacer una campana (que ahora se llama la de los cuartos), y en ella se grabó esta inscripción:

Gran honra pera Morella
posar en esta campana
la pesa de artilleria
als agermanats guanyada.

En 1750 se fundieron los otros dos cañones, y se hizo otra campana (la Cantonera), que tiene una inscripción muy parecida."

Al mig trobem la marca de fàbrica de la foneria Manclús, element habitual a les campanes industrials i a les foses per aquesta indústria: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA)".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAN MIGUEL / REFUNDIDA EN 1959"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Imatge de Sant Miquel)
(06) "LA PESA DE ARTILLERIA / ALS AGERMANATS GUANYADA / AL HONOR DE DEU DEDICA / MORELLA ESTA CAMPANA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA)"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta Ermec
Estat anterior Estava ubicada a l'antic campanar i posteriorment es va traslladar a l'espadanya. Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa de truja de fusta amb perfil típic d'Ermec i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb cuir.
Mecanismes de toc (03) motor impulsos Clock-O-Matic Movotron - roda amb corretja pegada per que la cadena agarre millor, (09) electromartell monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1959 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Possiblement es tracta de la refosa d'una de les campanes citades per Teodoro Llorente o d'una campana que copiava les inscripcions d'aquestes. Als anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar la campana. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es mecanitzà el conjunt amb un motor de vol continu i electromall monofàsic. Amb la construcció de l'espadanya la campana va deixar d'estar situada a una de les finestres de la Sala i es va reubicar a l'espadanya. L'any 1997, Ermec la va dotar amb truja de fusta i mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El batall es deu renovar per altre lligat amb el sistema tradicional que amb cert manteniment ofereix més garanties de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (24-04-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-08-2018
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0