Sant Onofre (1) - Basílica de Sant Jaume Apòstol - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1578)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 50
Pes aproximat (en quilos) 72
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té anses simples (tres) i en el terç dos grups de dos cordons, entre els quals hi ha quatre flors. Seguidament, en el mig presenta una creu, l'àguila de Sant Joan i una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN / ONOFRE". També en el mig té la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS". En el mig peu hi ha altres dos grups de dos cordons i entre ells altra inscripció amb el nom del poble i any de fosa: "✱ ✱ ALGEMESI AÑO 1940. ✱". Aquestes inscripcions són molt característiques dels anys 40, moment en què després de la destrucció de centenars de campanes a la guerra i que moltes no tornaren a les torres originals, per no saber quines eren, es va generalitzar el costum d'incloure entre les inscripcions el nom del poble. L'objectiu era recuperar fàcilment la campana en cas que es repetiren els fets de 1936. Per acabar, té dos cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (àguila de Sant Joan)
(06) "SAN / ONOFRE"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ALGEMESI AÑO 1940. ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Compleix la funció de campana dels quarts (mentre al remat del campanar es conserva el campanó dels quarts inutilitzat, que hauria d'empenyer aquesta funció) i avisa mitjançant el vol al res del Rosari.
Truja Truja nova de fusta de Barberí que substitueix a una de ferro manclús vella amb ornaments.
Estat original Estava instal·lada al centre de la sala de campanes, entre unes bigues de la volta. Tenia truja de fusta, segurament semblant als instal·lats pels Roses en la dècada dels 40 del segle XX i cigonyal per als vols manuals.
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2000 va estar instal·lada al mateix espai que ocupa actualment, dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu.
Estat actual Bon estat. Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, damunt de la campana de Sant Vicent. Té una truja de fusta de perfil valencià i està mecanitzada amb electromall i motor d'impuls. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor impulsos; electromall
Intervencions Mecanitzada l'any 1963 per la foneria Manclús del Grau de València, dotant-la amb truja de ferro i mecanitzant el seu funcionament. Restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. l'any 2000. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta i es renovaren els mecanismes de toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa corretgida per Xavier Martín (27/10/2000) i completada per LLOP i BAYO, Francesc (02/03/2003) i desenvolupada per ALEPUZ CHELET, Joan (07/12/2023).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-10-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (02-03-2003)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (08-09-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M.; VERGER TORRES, Alex. [Documentació fotogràfica i desenvolupament de la fitxa] (07-12-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-12-2023
26 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 124 Visitants: 123 Usuaris: 1 - francesc