Senyalera (0) - Basílica de Sant Jaume Apòstol - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1577)

Localització Interior de la sala de campanes
Diàmetre (en cm) 26
Pes aproximat (en quilos) 10
Any fosa 1767
Terç (T) (2 cordons) /
" * IOSEPH RIBES DIREXTOR DE LA CAMPANA" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Santa Bàrbera)
"QVE SE HISO DE LIMOSNA LI"
(06) (creu amb pedestal)
"MOSNA"
Mig peu (MP) (4 cordons separats) / "AÑO I767"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com a campana de senyals que era, des de la seua espadanya (ubicada encara al sostre de l'església) faria possiblement alguns dels tocs diaris però sobretot compliria la funció a les celebracions festives d'avisar els campaners en els distints moments que havien de tocar (glòria, consagració, etc). Era tocada mitjançant una cordeta que baixava del sostre pel mig del presbiteri de la Basilica.
Tocs actuals de campanes Volteja manualment en les festivitats més importants de l'any, quan al campanar toquen els campaners d'Algemesí, junt a les altres cinc campanes litúrgiques en els vols generals i en solitari com a campana de senyals per avisar els campaners des de l'església dels distints moments en que s'ha de tocar durant les celebracions al temple.
Truja Fusta interessant.
Estat original Fins el seu transllat a l'interior de la sala de campanes, el bronze va estar instal·lat com a campana de senyals a l'espadanya que encara avui corona el sostre de la Basílica.
Estat anterior Abans de la seua restauració, especialment durant els últims mesos, la campana es trobava en un regular estat de conservació. Tot i que el seu manteniment havia fet millorar l'estat de la truja de fusta, l'ansa batallera original s'havia trencat i estava completament solta. Així mateix, els recolzaments de la campana (els coixinets) estaven també en mal estat.
Estat actual Molt bo, restaurada. La campaneta té molts defectes de fosa i conserva encara després de la restauració el seu batall pessigat original.
Mecanismes de toc Cigonyal per al vol manual, al qual encara li baixa una corda fins els peus de la torre per complir la funció de campana de senyals (encara en ús en l'actualitat).
Intervencions Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. a l'octubre de 2013, netejant-li el bronze, possant-li una nova ansa batallera en substitució de l'original trencada i pintant-li la truja de fusta i els ferratges originals.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa completada amb notes de S.A.Mollà.

Autors de la documentació

 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (08-09-2012)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 17-09-2014
28 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 111 Visitants: 111 Usuaris: 0