Santa Maria, Reina de la Pau (1) - Parròquia de Sant Francesc de Paula - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 157)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat 102
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1991
Descripció La fosa simultània de tres noves campanes per a la parròquia permeté projectar un conjunt coherent, acústica i formalment. Fou així com, a cadascuna de les noves campanes, se les dotà d'una advocació i d'inscripcions en llengües distintes. Els textos de la campana menor, dedicada a Santa Maria com a Reina de la Pau, van ser inscrits en valencià. A la primera part de la inscripció, la campana resa una oració extreta de la Lletania dels Sants, font freqüent entre els antics fonedors: "SANTA MARIA, REINA DE LA PAU, PREGA PER NOSALTRES". A continuació, a manera commemorativa, s'apunta la destinació de la campana i l'any de la seua fosa: "PARROQUIA DE SANT FRANCESC DE PAULA XIRIVELLA, ANY 1991". A l'altre extrem, la campana compta, d'una banda, amb una creu elevada sobre un pedestal escalonat, record simbòlic al calvari; i d'altra banda, amb la marca de la fàbrica fonedora i la signatura manuscrita del seu autor, Abel Portilla.
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu de calvari 12,5 x 7)
(05) (Colom)
(06) "SANTA MARIA, / REINA DE LA PAU, / PREGA PER NOSALTRES / PARROQUIA DE SANT FRANCESC DE PAULA / XIRIVELLA, ANY 1991"
(07) (Colom)
(09) (Marca de fàbrica 13 x 6) "Hnos. / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (Signatura manuscrita del fonedor 5 x 4,5) "A. Portilla"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(garlanda) /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Voltejos i repics exclusivament automàtics.
Truja Truja metàl·lica dels Hermanos Portilla, de disseny quadrat i amb els braços rectes.
Estat original Les tres campanes de la parròquia van ser foses el 1991 a la foneria càntabra dels Hermanos Portilla. L'empresa fonedora fou també l'encarregada de dotar-les de mecanismes de toc. El caràcter contemporani del projecte, va permetre desenvolupar en ell una experiència pionera –i única–, de resultats desiguals. Així, va experimentar-se la construcció d'unes noves truges de ferro amb el braç recte, que a diferència dels contrapesos metàl·lics que altres empreses havien vingut construint en les darreres dècades, permetien que les campanes rodaren per baix de l'eix. L'experiència no va ser completa, ja que el contrapés està mal repartit i, com a resultant, les campanes van una mica pesades. Igualment es van dotar, com a experiència acústica, amb batalls de canya de fusta i bola de bronze, que tractaven de contrarrestar la sonoritat metàl·lica que les truges de ferro produïen. Aquells batalls tous van donar, però, com a resultat, un so massa tènue. Com a mecanismes de toc automàtic, van instal·lar-se sengles electromartells dels Portilla i motors d'impulsos, encarregats a l'empresa France Carrillons.
Estat actual La campana penja de l'estructura interna del campanar, dotada de la truja metàl·lica de què fou proveïda el 1991, d'un batall de ferro posterior i de mecanismes per al toc automàtic. El conjunt es troba en bon estat i a penes mostra el desgast natural del pas del temps en un objecte exposat a les inclemències de la intempèrie. Particularment, a la superfície del bronze s'ha acumulat brutícia i a les parts metàl·liques els ha aflorat una pàtina de rovell.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos Ecat i electromartell Portilla.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (14-03-1992)
 • LLOP i BAYO, Francesc (01-12-2006)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (28-08-2016)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 31-12-2021
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-10-2022
  Convertir a PDF