Campana de senyals (0) - Església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu - ZORITA DEL MAESTRAZGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 15643)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 28
Altura del bronze 24
Vora 4
Pes aproximat 13
Any fosa 1900ca
Descripció La campana és anepígrafa i sols té tres cordons al mig peu i un al peu.
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es feia sonar per coordinar alguns tocs de les campanes amb els actes litúrgics que es celebraven a l'interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada a l'espadanya que hi ha a la teulada de la nau central i dotada amb truja de fusta i algun accesori per tocar-la a distància (cigonyal o ballesta).
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb un motor de vol continu. Té un batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana possiblement va ser fosa a principis del segle XX i l'absència d'inscripcions i altres elements no permet una datació més exacta. Estava ubicada a l'espadanya que hi ha a la coberta de la nau central del temple parroquial i l'any 1982 segurament es va traslladar a la sala de les campanes. Els treballs, fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, suposaren en canvi de la truja de fusta per altra de ferro i la instal·lació d'un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni permet el toc manual de la campana, per tant, seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional idèntic al de l'antiga campana (la situada a la plaça). Igualment s'ha de renovar la mecanització amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2019
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2022
  Convertir a PDF