Anna Maria de Jesús, La Bàrbera (3) - Parròquia Arxiprestal de Sant Bertomeu i Sant Jaume - NULES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1561)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 99
Vora 80
Pes real (en quilos) 602
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1921
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "ANA MARIA DE JESUS AÑO 1921". Aquesta indica el nom de la campana i la data en que va ser fosa. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID".
Espatlla (H) (cordó)
(sanefa de flors)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa vegetal i geomètrica)
(cordó)
"ANA MARIA DE JESUS AÑO 1921" (sanefa de flors)
(2 cordons)
(garlanda vegetal i amb querubins)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Imatge de Santa Bàrbera)
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID"
Mig peu (MP) (garlanda vegetal)
(2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (cordó)
(5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava dels dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Originalment comptava amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava de ballesta, així com d'una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de l'any 1964 comptava amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1921, segurament pel trencament d'una més antiga. L'autor de la nova va ser Vicente Domingo Roses, fonedor natural d'Atzeneta d'Albaida, que tenia una foneria oberta al camí de Trànsits. Després de beneïda va ser pujada al campanar. El dia 7 de juliol de 1938 el campanar va ser dinamitat, quedant la campana entre les runes, tot i que no es va trencar. Mentre s'edificava el nou campanar la campana va estar guardada. En l'any 1964 va ser pujada de nou al campanar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2015 va ser baixada del campanar, canviant la truja de ferro per altra de fusta inspirada en els perfils tradicionals, que segueix el disseny elaborat pel Molt Noble Gremi de Campaners de Nules. Durant el procés la campana no ha sigut netejada, per tant la brutícia acumulada no s'ha eliminat ni recuperat la sonoritat original. El treball ha estat fet per Electrorecamp S. L.
Propostes Deuria ser dotada d'una ballesta per facilitar el seu toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • GAVARA PADILLA, Juan Manuel (15-02-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (17-09-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (26-09-2015)
  • MARTÍNEZ MONTÉS, José Luis (14-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-09-2015
6 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 84 Usuaris: 1 - fernando