Maria (1) - Ermita de Sant Vicent Ferrer - LES COVES DE VINROMÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 15560)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 32
FonedorMEDINA, MIQUEL
Any fosa 1695
Descripció La campana té anses simples i un cordó a l'espatlla. Tot seguit, en el terç hi ha dos gruos de dos cordons i entre ells una senzilla inscripció en espanyol que per motius d'espai, està dividida en dos registres. Aquesta és: "✱AVE✱MARIA✱SIN▶PECADO▶CO / NCEBIDA✱". El text correspon amb una aclamació dedicada a la Mare de Déu per reafirmar la seua Immaculada Concepció, que quan va ser fosa la campana encara no estava definida com a dogma. L'aclamació completa seria: "AVE MARIA PURÍSIMA SIN PECADO CONCEBIDA". Al mig té una imatge de la Mare de Déu del Rosari i una creu de calvari. Als costats del pedestal de la creu està la data de fosa: "✱I6 / 95✱". Finalment, té tres cordons en el mig peu i dos més en el peu.

Les inscripcions no indiquen qui és l'autor la campana. No obstant això, hi ha certes coincidències amb algunes campanes documentades que són obra del fonedor Miquel Medina de Tortosa, actiu entre finals del segle XVII i la primera meitat del XVIII. Així, les lletres decorades són les mateixes que presenten les campanes que va fondre per a Maella (Aragón) i Almassora. També coincideix la imatge de la Mare de Déu del Rosari.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱AVE✱MARIA✱SIN▶PECADO▶CO"
(2 cordons)
(03) "NCEBIDA✱"
Mig (M) (00) "✱I6 / (Creu de Calvari) / 95✱"
(08) (Mare de Déu del Rosari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual des de l'interior de l'ermita.
Truja Truja de fusta antiga amb algunes parts reforçades amb xapa de metall.
Estat actual Està instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional local. Aquesta té algunes parts reforçades amb xapa metàl·lica. Disposa de batall lligat i dotat amb un cable per repicar des de l'interior de l'església.
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1695 per un fonedor desconegut. Entre les intervencions efectuades posteriorment cal destacar el canvi dels ferratges entre finals del segle XIX i principis del XX.
Propostes La instal·lació és tradicional i per tant s'ha de conservar i restaurar en la mesura de les possibilitats. En cas de no ser possible la restauració de la truja, per motius de seguretat, es podria canviar per altra d'idèntiques formes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació parcial de la campana] (22-05-2019)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (23-01-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2022
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 61 Visitants: 61 Usuaris: 0