Campana (1) - Ermita de la Puríssima Concepció - CREVILLENT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 15505)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1943
Descripció Té al terç quatre triangles decorats. Al mig trobem una creu amb l'Agnus Dei, una imatge de Sant Josep i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Al mig peu disposa d'una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ CREVILLENTE AÑO 1943 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (02) (04) (08) (10)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (imatge de Sant Josep)
(03) (Creu amb l'Agnus Dei)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
(09) "✱ CREVILLENTE AÑO 1943 ✱"
(cordó)
(cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta antiga
Estat actual L'estat de conservació és bo. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta pintada de roig, així com ferratges i batall. El braç disposa d'un reforç de ferro a la cara interior, possiblement per evitar el moviment de la campana. Té batall lligat i unit a una corda que per mitjà d'una politja arriba fins a l'interior del temple.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1943 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Per mitjà d'aquesta també es va adquirir la truja de fusta i instal·lar la campana a l'espadanya.
Propostes La instal·lació és tradicional i ha de ser restaurada si cal tractant de conservar-la. No s'admetrà el canvi de la truja per altra que no siga idèntica a l'actual. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic però es recomana conservar el toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan, CORTÉS RUIZ, Cristian [Documentació de la campana] (01-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2019
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF