Maria Antònia (1) - Ermita de Sant Antoni Abat de Les Crevades - LES USERES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 15365)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció La campana té, en primer lloc, una senzilla inscripció al terç amb el nom de la zona on està ubicada: "✱ ✱ CREVADAS ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament està al mig la següent inscripció amb el nom de la campana: "MARIA / ANTONIA". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment té una data la mig peu, segurament la de benedicció: "✱ 22 DE AGOSTO DE 1948".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ CREVADAS ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "MARIA / ANTONIA"
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ 22 DE AGOSTO DE 1948"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment per a les festivitats.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està dotada amb cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). La mateixa foneria es va encarregar d'instal·lar la campana a l'espadanya. La truja de fusta és d'aquesta època.
Propostes La instal·lació és tradicional i cal conservar-la i restaurar-la en la mesura de les possibilitats. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta i altres accessoris de toc. Sols es deuen canviar aquells que no asseguren l'estabilitat del conjunt. Recomanem conservar el seu toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (27-04-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2019
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF