Maria de Paller (3) - Parròquia de Sant Esteve - BAGÀ (CATALUNYA)

(Referència 15168)
Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 115
Altura del bronze 99
Pes aproximat 881
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1952
Descripció Té al terç una sanefa. Al mig té, en primer lloc, un crucifix i la marca de fábrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament trobem un conjunt d'inscripcions en llatí: "ANNO EUCHARISTICO DIOECESIS COELSONENSIS / 1952 MARIA DE PALLER / LAUDO DEUM VERUM / DEFUNCTOS PLORO / NIMBUM FUGO / FESTA QUEHONORO". Aquesta es podria traduir així: "ANY EUCARÍSTIC DIÓCESI DE SOLSONA 1952 MARIA DE PALLER LLOE AL DÉU VERDADER PLORE ELS DIFUNTS FAIG FUGIR ELS NÚBOLS ADORNE LES FESTES". Aquesta fa referència a l'Any Eucarístic, celebrat el 1952, el nom de la campana i les denominades "sis expresions santes de les camapanes", que varien en funció del lloc i el moment. Al mig també té un Monograma de Maria.

Finalment té al mig peu la següent inscripció: "CONSTRUCTA FUIT HA EC CAMPANA CUM COOPERATIONE DE CONOMICA CIVILS ET FIDELIUM ET AMICORUM PAROCHIAE STI SETEPHANI DE BAGA". El text es tradueix així: "AQUESTA CAMPANA ES VA CONSTRUIR AMB LA COOPERACIÓ ECONÒMICA CIVIL, DELS FIDELS I ELS AMICS DE LA PARRÒQUIA DE SANT ESTEVE DE BAGÀ".
Truja Ferro Manclús
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús.
Intervencions Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València l'any 1952 amb altres dos campanes. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • CABALLÉ, Francesc [Qui toca les campanes? Inventari de campanes de l'alt Berguedà] (2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Anàlisi de les inscripcions] (30-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2019
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF