Desemparats (3) - Ermita de la Mare de Déu dels Desemparats del Carraixet - TAVERNES BLANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1504)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 64
Altura del bronze 57
Pes aproximat (en quilos) 152
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té anses simples i en el terç dos grups de quatre cordons. Entre ells hi ha una sanefa i per davall de l'últim grup una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Seguidament, en el mig hi ha una creu llatina, un escut amb el Cor de Jesús i aquesta inscripció incisa, afegida quan ja estava fosa: "DESAMPARADOS / DONADA POR / FELIPE SEGARRA VALLMUNT / TABERNES BLANQUES 1942". En primer lloc, indica que la campana està dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats, titular de l'ermita i patrona del poble. Seguidament, està el nom del donant i finalment el nom del poble i la data de fosa. El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren. Per aquest motiu es generalitza des de 1939 la inclusió del nom del poble. En el mig també apareix la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Finalment, en el mig peu té sis cordons i en el peu quatre més.
Terç (T) (4 cordons)
(sanef)
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu llatina)
(03) (escut amb el Sagrat Cor de Jesús)
(06) "DESAMPARADOS / DONADA POR / FELIPE SEGARRA VALLMUNT / TABERNES BLANQUES 1942"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó gruix)
Peu (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava de forma manual. Possiblement, també es repicava en algunes ocasions.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. Conserva la instal·lació tradicional (amb la truja de fusta) lleugerament modificada per adaptar els rodaments a la mecanització. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (06) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. La mateixa foneria la va instal·lar a l'espadanya. Al voltant de l'any 1994 Industrias Manclús la va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes La grandària del braç és molt menut en proporció a la truja, per tant, una restauració futura devia canviar aquesta peça per altra de majors dimensions i més adaptada a l'ample de la finestra per millorar l'estabilitat del conjunt.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb una subvenció de la Conselleria de Cultura - Direcció General de Patrimoni Artístic

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José [Primera presa de dades] (01-12-1989)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (05-11-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (10-07-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2022
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0