Maria dels Desemparats (3) - Cor de Jesús de Patraix - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1490)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 67
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 174
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té unes inscripcions incises al mig: "MARIA de los DESAMPARADOS / SIENDO COADJUTOR DN. J. MARCO / PADRINOS Dn. L. ENGUIDANOS / Dña. C. NOVELLA". La inscripció es va afegir quan ja estava fosa la campana i indica l'advocació a la que està dedicada la campana, el rector que estava a la parròquia quan va ser fosa la campana i el nom dels padrins de la benedicció.

Al mig peu té altra inscripció, també incisa, amb el nom del barri i la data de fosa: "PATRAIX 1940". El fet de que figure el nom del barri està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MARIA de los DESAMPARADOS / SIENDO COADJUTOR DN. J. MARCO / PADRINOS Dn. L. ENGUIDANOS / Dña. C. NOVELLA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "PATRAIX 1940"
Peu (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Fins a la mecanització dels anys 60 estava dotada amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Disposava d'una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, ubicats al Grau de València. Va ser fosa amb la campana dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. Als anys 60 es va mecanitzar. Els treballs fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau, succesora de l'anterior foneria de Roses Vidal. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va mecanitzar amb motor de vol continu. Posteriorment es va dotar d'electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana recomanem procedir a la restauració. El model a seguir deuria ser el de la campana Miraculosa. La campana es deu netejar per dins i per fora. A més la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc automàtic renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • LLOP LLUCH, Francisco José [Primera documentació] (01-12-1989)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa.] (09-06-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-06-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2020
  Convertir a PDF