Campana (3) - Església de Sant Josep de la Muntanya - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1466)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 85
Altura del bronze 65
Pes aproximat (en quilos) 356
Any fosa 1730
Descripció La campana té set anses i en el terç dos grups de dos cordons. Entre ells hi ha una inscripció en llatí: "✱ECCE✱CRVCEM✱DOMIИI✱FVGITE✱PARTES✱ADBERSE✱VICIT✱LEO✱DETRIBV✱IVDA". El text és un fragment d'una oració que apareix habitualment en les campanes dels segles XV i XVIII. Es completa amb les paraules "RADIX DAVID ALELUYA". La inscripció forma part dels oficis divins de la festivitat de l'exaltació de la Santíssima Creu i apareix en l'Apocalipsi (Ap 5,5) i tradicionalment se li ha assignat un caràcter protector, motiu pel qual apareix en les campanes. En el mig té dos creus de calvari. La primera està situada cap a l'exterior i ocupa quasi tot l'espai central de la campana. La segona apareix en l'interior i és més xicoteta. Per damunt d'aquesta hi ha una imatge de Santa Bàrbera, dos cordons i una sanefa. En el mig peu hi ha altres dos grups de dos cordons i entre ells esta inscripció: (09) "✱ANO I 7 3 0 ✱ MADRES PETRA , TRINIDAD Y CLARA DE SAN JOSE DE : FULGURE ET TEMPESTATE LIBERA NOS DOMINE". L'any de fosa apareix en relleu, mentre que la resta està incís. Per tant, s'afegiren després. La forma de fer la incisió és semblant a la registrada en altres campanes dels Hermanos Roses, per aquest motiu pensem que s'afegiren en la dècada dels 40 del segle XX. El text té el nom de tres religioses. La primera segurament es correspon amb la Beata Petra de Sant Josep, fundadora de la congregació; Trinitat de Sant Josep (3ª superiora) i Clara de Sant Josep (4ª superiora). Després d'aquests noms hi ha una oració en llatí que procedeix de les lletanies dels Sants i es tradueix així: "DEL LLAMP I LA TEMPESTAT ALLIBERA'NS SENYOR". Per acabar, té dos cordons més en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ECCE✱CRVCEM✱DOMIИI✱FVGITE✱PARTES✱ADBERSE✱VICIT✱LEO✱DETRIBV✱IVDA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari amb claus de Crist i escut agustins)
(06) (Sta. Bàrbera)
(cordó)
(sanefa)
(cordó)
(06) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(09) "✱ANO I 7 3 0 ✱ MADRES PETRA , TRINIDAD Y CLARA DE SAN JOSE DE : FULGURE ET TEMPESTATE LIBERA NOS DOMINE" (incripció incisa, a continuació de l´any - aparentment la part final no figurava en la campana originalment)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada.
Estat anterior L'estat de conservació de la instal·lació era regular. La campana estava mecanitzada i la truja era la de fusta que té actualment, però estava pintada. Tenia un motor continu (politja de ferro).
Estat actual Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb la truja de fusta antiga (restaurada i ben conservada) i ballesta. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta i (09) Motor impulsos ECAT i electromall monofàsic.
Intervencions Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. L. en 2003.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Tenia un motor continu, amb politges metàl•liques adaptades al braç. La campana procedeix d'altre lloc. Podria ser obra d'un fonedor d'origen càntabre, fosa per a algun municipi de les actuals comunitats autònomes d'Aragó o Castella la Manxa i expoliada durant la Guerra Civil (1936-1939).

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (16-07-2003)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (29-01-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-02-2024
58 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0