Santíssim Crist de la Providència (1) - Ermita del Crist de la Providència - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1450)

Localització Espadanya
Diàmetre 41
Pes aproximat 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ MELIANA AÑO 1948 ✱". En ella indica el nom del poble i la data de fosa. El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren. Per aquest motiu es generalitza des de 1939 la inclusió del nom del poble. Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu indica l'advocació a la qual està dedicada: "✱ STMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ MELIANA AÑO 1948 ✱"
(2 cordons)
; M:(00)Sant Crist, (03)marca de fàbrica, , (06) JHS, (09)anagrama de Maria.
Mig (M) (00) (imatge del Santíssim Crist de la Providència)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ STMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior de l'ermita per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta original.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià (pintada de roig) i cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Té un batall lligat.
Intervencions Va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), autors del conjunt fos l'any 1940 per a l'església parroquial de Meliana. La mateixa casa fonedora es va encarregar d'instal·lar la campana amb truja de fusta i cigonyal.
Propostes La instal·lació és tradicional i per tant cal conservar-la i restaurar-la en la mesura de les possibilitats. La truja deu ser restaurada i sols es canviarà si no assegura l'estabilitat del conjunt. Es podria tant conservar el toc manual de la campana com mecanitzar-la exclusivament amb motor d'impuls. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (23-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-07-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF