Santa Isabel (1) - Sant Joan - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14494)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 55
Altura del bronze 40
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 96
Any fosa 1600ca
Descripció La campana té la següent inscripció en llatí al terç: "✱SANCTA✱HISABET✱ORA ✱ PRONOBIS ✱". Aquesta correctament escrita seria: "SANCTA ELISABETH ORA PRO NOBIS". Es tradueix així al valencià: "SANTA ELISABET PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla súplica a Santa Isabel, mare de Sant Joan Baptista, que deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱SANCTA✱HISABET✱ORA ✱ PRONOBIS ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(08) (imatge de la Puríssima)
(cordó)
(sanefa d'estreles i sivella també amb estreles)
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
(sanefa d'estreles)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una llarga corda unida al batall i que per mitjà de diverses politges arribava fins als peus del campanar. Volteig manual. Tocs horaris per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic esporàdic.
Truja Fusta de perfil tradicional local
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. L'eix de gir és d'una sola peça. Disposa de batall lligat. Té una corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana no té data de fosa, però es podria datar al voltant de l'any 1600 o un poc anterior. Segurament és l'única del conjunt antic que no va ser destruïda i als anys 40 del segle XX es va canviar la truja de fusta antiga per altra nova de similars proporcions.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu lligar i reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (11-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-12-2020
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0