Maria (1) - Convent de Santa Úrsula - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1449)

Localització Espadanya
Diàmetre 44
Altura del bronze 34
Pes aproximat 49
Any fosa 1665
Descripció La campana té al terç la següent inscripció en llatí: "✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA✱ ✱I665✱". Aquesta es tradueix així: "AVE MARIA PLENA DE GRÀCIA". La inscripció és un fragment de l'Ave Maria, l'oració mariana més popular de l'Església Catòlica. El text està basat al passatge de l'Anunciació que Sant Lluc narra al seu evangeli (Lc 1:28) i recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu. La inclusió del nom de Maria no figura al relat evangèlic però si a l'oració i a les inscripcions documentades. A més porta la data de fosa. L'última xifra d'aquesta és un 3 invertit que possiblement represente la xifra 5.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA✱ ✱I665✱" /
(2 cordons)
(00) (Sant Miquel)
(06) (Crucifixió)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local i segurament disposaria d'accessoris per tocar-la manualment a distància.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana abans de la restauració de l'any 2018 era regular. Tenia una truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i un cigonyal per tocar-la a distància. El batall estava lligat amb fragments de corda i fil de ferro.
Estat actual Està en bon estat de conservació. Té una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià.
Intervencions La campana va ser fosa, possiblement, l'any 1665. La darrera xifra de la data de fosa és un 3 invertit, per tant també es pot interpretar com un 5. Als anys 60 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro, treball que va fer la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. L'any 2018 Electrorecamp la va baixar per restaurar-la. El bronze es va netejar per eliminar la capa de brutícia i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 11 de desembre es va beneir la restauració.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (21-02-1971)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (10-09-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-01-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana restaurada] (11-12-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2018
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2019
  Convertir a PDF