Mare de Déu de les Neus (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu de La Pobla d'Alcolea - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14464)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 63
Vora 9
Pes aproximat 235
FonedorDENCAUSSE COMINAL, PEDRO
Any fosa 1911
Descripció La campana està ricament decorada amb motius vegetals, figuracions humanes a les anses i animals. Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "PEDRO / DENCAUSSE / BARCELONA". Baix d'aquesta està la data de fosa: "1911". També al mig té aquesta inscripció: "LOS HIJOS DE ALCOLEA / A SÉ EXCELSA PATRONA / NTRA SRA DE LAS NIEVES". Aquesta indica que els habitants del poble dedicaren la campana a la patrona, la Mare de Déu de les Neus.
Anses (Anses amb decoracions humanes)
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(sanefa amb animals i motius vegetals)
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "PEDRO / DENCAUSSE / BARCELONA" / "1911"
(06) "LOS HIJOS DE ALCOLEA / A SÉ EXCELSA PATRONA / NTRA SRA DE LAS NIEVES"
Mig peu (MP) (cordó)
(sanefa vegetal)
Peu (sanefa vegetal)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment des de l'església per mitjà d'un cable unit a una corda que arriba a una de les capelles laterals. Es voltejava manualment des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Principalment repic manual.
Truja Fusta antiga amb una peça de pedra.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local i una peça de pedra. Disposa de batall lligat amb un cable unit a una corda per repicar-la des de dins del temple.
Mecanismes de toc Cable i corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1911 als tallers de la foneria de Pedro Dencausse Cominal de Barcelona, segurament a causa del trencament d'una campana més antiga. Es va salvar de la destrucció durant la Guerra Civil (1936-1939) al igual que la resta de les campanes del poble.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-05-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF