Maria de Vallivana, la Gran (2) - Santuari de la Mare de Déu de Vallivana - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14450)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 68
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 182
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la que està dedicada i la data de fosa: "MARIA DE VALLIVANA 1940". Al mig peu disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA DE VALLIVANA 1940"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó gruix)
(2 cordons)
(00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall des de l'església. Volteig manual des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposa de batall lligat.
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, segurament al mateix temps que una de les campanes de l'Arxiprestal de Santa Maria. La foneria es va limitar a fondre la campana, ja que la truja té un perfil tradicional característic de moltes campanes dels Ports. Es va beneir i pujar posteriorment al campanar.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu lligar i reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-05-2018
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF