Mare de Déu de Vallivana (1) - Santuari de la Mare de Déu de Vallivana - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14449)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 35
Altura del bronze 28
Vora 4
Pes aproximat 25
Any fosa 1828
Descripció La campana té al terç una simple inscripció en espanyol: "N.S. DE VALLIVANA AÑO 1828". Per motius d'espai té dues abreviatures: "N." i "S."; que corresponen a "NUESTRA SEÑORA", una de les formes que en espanyol es fan servir per parlar de la Mare de Déu". La inscripció indica que està dedicada a la Mare de Déu de Vallivana i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
"N.S. DE VALLIVANA AÑO 1828"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(02) (sargantana)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de baix del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic.
Truja Fusta Antiga.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional local i cigonyal per voltejar-la. Disposa de batall lligat. Està fixada per evitar que es menege.
Mecanismes de toc (03) (cigonyal)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1828 per un campaner desconegut. Entorn a 1940 sembla que es modificaren parcialment es ferratges.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu lligar i reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-05-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF