Calasanz, la Mitjana (3) - Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1424)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 82
Altura del bronze 66
Pes real (en quilos) 251
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1948
Descripció La campana té al terç quatre triangles decorats i una inscripció en llatí repartida entre dos nivells. Aquesta diu així: "✱ CALASANZ ✱ EGO ALUMNORUM COLLEGII STIPE FUI CONFECTA ✱ / ✱ UT III S. CALASANCTII MORTIS CENTENARIUM MEMORERE INCUMBAM✱". En valencià es podria traduir així: "CALASANZ JO VAIG SER FETA PEL CONJUNT D'ALUMNES DEL COL·LEGI DE MANERA QUE EN CELEBRAR EL TERCER CENTENARI DE LA MORT DE (SANT JOSEP) DE CALASANZ LA SEUA MEMÒRIA ELS ORIENTE (ALS ALUMNES)".

Al mig trobem quatre flors del pensament, una creu amb pedestal, l'escut de l'Escola Pia i un Salvador Eucarístic. A més trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PCIA VALENCIA".
Terç (T) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
(cordó)
"✱ CALASANZ ✱ EGO ALUMNORUM COLLEGII STIPE FUI CONFECTA ✱"
(cordó)
"✱ UT III S. CALASANCTII MORTIS CENTENARIUM MEMORERE INCUMBAM✱"
(cordó)

Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut de l'Escola Pia)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PCIA VALENCIA"
(09) (Salvador Eucarístic)
(02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i voltejava a corda amb ajuda de la ballesta des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Fusta i formigó en mal estat
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta. Aquesta té peces de fusta i altres de cement. El braç està reforçat però cruix moltíssim i segurament està trencat Disposa d'una ballesta per voltejar-la manualment. El batall està lligat.
Mecanismes de toc Toc manual
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 amb la resta de campanes de la torre als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta substitueix a la perduda l'any 1936 i la seua fosa es va emmarcar dins de les celebracions del III Centenari de la mort de Sant Josep de Calasanz.
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar. En cas de restauració la truja i els ferratges es deuen conservar i intervenir tractant d'aprofitar els màxims elements possibles de la instal·lació. En cas de canvi, es deuen fer altres nous exactament igual que els canviats. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i motor de vol per impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José (01-12-1989)
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • RUBIO CONSTANT, Raúl (02-02-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (08-06-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2019
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0