Santíssim Crist dels Afligits, la mitjana (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1421)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 68
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta al mig amb aquesta inscripció, tota ella incisa: "Smo CRISTO de los AFLIGIDOS / A EXPENSAS DE LA FAMILIA / IBAÑEZ NAVARRO / APADRINADA POR SUS HIJOS / Dª MARIA DE LA ENCARNACION Y D. VICENTE / CAÑAMELAR I - X - MCMXL". En ella trobem l'advocació a la que està dedicada la campana (La Mare de Déu del Rosari, titular del temple i patrona del Canyamelar), el nom dels padrins i benefactors de la campana, el del lloc per al que es va destinar i la data de benedicció. Aquest es pot traduir com: "LLOAT SIGA DEU". Finalment al mig peu trobem aquestes inicials: "L + D"; i baix d'aquesta la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".Les lletres amb la creu: "L + D"; possiblement són les sigles de: "LAUS DEO"; mentre que per errades de fundició no es llig el nom del fonedor que és Manuel Roses Vidal. Totes les inscripcions, menys la marca de fàbrica són incises, per tant s'afegiren a la campana després de ser fosa.

Les inscripcions són característiques del moment en que es va fondre la campana, com ara el fet d'indicar nom dels padrins i el del lloc al que estava destinada. El primer es deu al fet de voler deixar constància de qui va sufragar la seua fosa, entenent que aquesta acció tenia cert prestigi social en eixe moment. Per un altra banda, ens indica que es va donar per a la parròquia de Canyamelar, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). En aquesta centenars de campanes es baixaren de les respectives torres sense cap control ni inventari i com que la major part del es inscripcions no indicaven el lloc de destí, moltes no es recuperaren. Per aquest motiu es constant la presència del nom del poble entre les inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda de triangles)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) "Smo CRISTO de los AFLIGIDOS / A EXPENSAS DE LA FAMILIA / IBAÑEZ NAVARRO / APADRINADA POR SUS HIJOS / Dª MARIA DE LA ENCARNACION Y D. VICENTE / CAÑAMELAR I - X - MCMXL"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "L + D" (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Desconeixem si es tocava al mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes La campana toca automàticament, voltejant i repicant.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Comptaria amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora i pintada de roig. Suposem que tindria algun mecanisme per tocar-la manualment, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana estava en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro . Estava mecanitzada amb motor de vol continu, electromall i contactors per al mig vol, tot i que sembla que aquests últims no funcionen. A més comptava amb el batall original lligat i reforçat amb cable de seguretat
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions En l'any 1940 va ser encarregat un nou conjunt de campanes, destinat a suplir el perdut en 1936. La seua fosa va ser encarregada a la foneria de Manuel Roses Vidal, acabada d'instal·lar al Grau de València eixe any, i sufragada per D. Vicente Ibañez i Encarnación Navarro, actuant dos dels seus fills com a padrins en la seua benedicció. Aquesta es va efectuar el dimarts 1 d'octubre d'eixe any a la plaça de davant del temple per la vesprada. Es tracta d'una campana de fabricació seriada, es a dir fosa abans de ser encarregada per a cap lloc, motiu pel qual les inscripcions són incises. Quan es va encomanar per a la Parròquia del Canyamelar, s'afegiren aquestes. La casa Manclús va mecanitzar-la als anys 60, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, motor de vol continu i contactors de mig vol. El martell ha estat canviat posteriorment per trencament del mateix posteriorment. L'any 2018 es va restaurar el conjunt La baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (23-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-07-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-08-2020
  Convertir a PDF