Cristòfol (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - ALBORAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 142)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 99
Altura del bronze 78
Vora 11
Pes aproximat 562
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom de la campana, dedicada al patró d'Alboraia: "# # # # CRISTOBAL # # # #". Seguidament està aquesta inscripció, al·lusiva al sant: "YO INVOCO LA PROTECCION / DE CRISTOBAL EL PATON.". La darrera paraula compta amb una errada, ja que correctament escrita seria "patrón". Al mig trobem la marca de fàbrica rodejant l'escut d'Espanya: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE". Finalment al mig peu està el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919): "# # # ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939.# # #". En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # # CRISTOBAL # # # #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "YO INVOCO LA PROTECCION / DE CRISTOBAL EL PATON." / (Creu)
(03) (Decoració vegetal) /
(06) (escut España i marca de fonedor) CTRS ROSES HERMANOS SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE"
(09) (anagrama de Jesús)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939. # # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols i mig vols (típics dels tocs de mort) es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Es toca al mig vol per als tocs de mort.
Truja Fusta BARBERÍ.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Possiblement comptara amb una ballesta, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Compta amb motor d'impulsos per voltejar automàticament i batall lligat, que deuria ser reforçat amb cable de seguretat. La truja actual deuria ser canviada per altra de perfil tradicional valencià, ben equilibrada per afavorir la conservació de la campana, ja que l'actual s'ha contrapesat a base de peces metàl·liques afegides al capçal. L'electromall actual es deu canviar per altre monofàsic, més actual i de ràpida resposta. A més el batall es deuria reforçar amb cable de seguretat, per evitar la possible caiguda al carrer.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos i electromall, (09) ballesta.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres quatre bronzes que formarien el nou conjunt. Després de beneïda va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de la casa fonedora. Durant l'agost de 1967 el fonedor Germán Roses va visitar el campanar, realitzant una primera proposta de mecanització, que no es va efectuar fins 1971. En aquest any es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Durant l'any 1994 va ser restaurada amb la resta de les campanes, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc automàtic per un electromall monofàsic. Els treballs es realitzaren a càrrec d'Industrias Manclús, encarregant-se de la confecció de la truja l'empresa Barberí d'Olot (Girona).

El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-11-2019
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF