Carmen (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1419)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 58
Altura del bronze 48
Vora 6,5
Pes aproximat 113
FonedorALEACIONES LIG (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "IGLESIA DEL ROSARIO DEL CAÑAMELAR - AÑO DE LA VICTORIA 26-11-1939". En ella trobem el lloc al que está destinada la campana, que és la Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar, a més de la data de benedicció. Al mig està en primer lloc la donant de la mateixa i el nom del rector d'eixe any: "A EXPENSAS DEDEL CARMEN IBAÑEZ Mn JOSE Mª PINAZO-PARROCO". Junt aquesta trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / ALEACIONES / LIG / VALENCIA". Finalment està incís el nom de la campana: "= CARMEN =".

Les inscripcions són característiques del moment en que es va fondre la campana, com ara el fet d'indicar nom del donant i el del lloc al que estava destinada. El primer es deu al fet de voler deixar constància de qui va sufragar la seua fosa, entenent que aquesta acció tenia cert prestigi social en eixe moment. Per un altra banda, ens indica que es va donar per a la parròquia de Canyamelar, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). En aquesta centenars de campanes es baixaren de les respectives torres sense cap control ni inventari i com que la major part del es inscripcions no indicaven el lloc de destí, moltes no es recuperaren. Per aquest motiu es constant la presència del nom del poble entre les inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
"IGLESIA DEL ROSARIO DEL CAÑAMELAR - AÑO DE LA VICTORIA 26-11-1939"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu incisa)
(03) "Dr. JOSE Mª PINAZO-PARROCO"
(09) "A EXPENSAS DEDEL CARMEN IBAÑEZ / = CARMEN ="
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Desconeixem si es tocava al mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro manclús Vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora i pintada de roig. Suposem que tindria algun mecanisme per tocar-la manualment, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb un martell, instal·lat durant la mecanització i retirat per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un mal estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més compta amb el batall original lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant es deuria iniciar la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos i electromall, que imitaren els tocs tradicionals i permeteren tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) motor continu (09) electromall; mecanismes mig vol.
Intervencions Aquesta va ser la primera campana amb que va comptar la parròquia en acabar la Guerra Civil (1936-1939), donada per la mateixa dona que un any després sufragaria amb la resta de la seua família la fosa de les altres tres campanes. És obra de Aleaciones Lig i la casa Manclús va mecanitzar-la als anys 60, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, motor de vol continu i contactors de mig vol. El martell ha estat canviat posteriorment per trencament del mateix posteriorment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (14-09-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (23-09-2001)
 • LLOP i BAYO, Francesc (24-01-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-10-2014
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2019
  Convertir a PDF