Carmen (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1419)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 58
Altura del bronze 48
Vora 6,5
Pes aproximat (en quilos) 113
FonedorALEACIONES LIG (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té cinc anses i quatre elements decoratius en l'espatlla. Seguidament, en el terç té dos grups de dos cordons i entre ells trobem aquesta inscripció: "IGLESIA DEL ROSARIO DEL CAÑAMELAR - AÑO DE LA VICTORIA 26-11-1939". En ella trobem el lloc al qual està destinada la campana, que és la Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar, a més de la data de benedicció. Al mig hi ha una creu incisa, la donant de campana i el nom del rector: "A EXPENSAS DE Mª DELCARMEN IBAÑEZ Mn JOSE Mª PINAZO-PARROCO". Al costat d'aquesta trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / ALEACIONES / LIG / VALENCIA". Finalment, està incís el nom de la campana: "= CARMEN =". En el mig peu hi ha tres cordons i en el peu un.

Les inscripcions són característiques del moment en què es va fondre la campana, com ara el fet d'indicar nom del donant i el del lloc al qual estava destinada. El primer es deu al fet de voler deixar constància de qui va sufragar la seua fosa, entenent que aquesta acció tenia cert prestigi social en eixe moment. Per una altra banda, ens indica que es va donar per a la parròquia de Canyamelar, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan campanes es baixaren de les respectives torres sense cap control ni inventari i com que la major part de les inscripcions no indicaven el lloc de destí, moltes no es recuperaren. Per aquest motiu és constant la presència del nom del poble entre les inscripcions.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"IGLESIA DEL ROSARIO DEL CAÑAMELAR - AÑO DE LA VICTORIA 26-11-1939"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu incisa)
(03) "Dr. JOSE Mª PINAZO-PARROCO"
(09) "A EXPENSAS DEDEL CARMEN IBAÑEZ / = CARMEN ="
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment, seria voltejada des de la mateixa sala de campanes, mentre que repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Comptaria amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora i pintada de roig. Suposem que tindria algun mecanisme per tocar-la manualment, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat durant la mecanització i retirat per trencament d'aquest. Amb anterioritat a la restauració de 2018 es trobava en mal estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro fortament oxidada per la contínua acció dels agents climàtics. Estava mecanitzada amb motor de vol continu, electromall i contactors de mig vol, estant aquests últims en desús des de feia temps. Finalment, comptava amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la sala de campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i molt semblant a la que tenia antigament. Es troba mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, mecanismes que permeten el seu toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Aquesta va ser la primera campana amb què va comptar la parròquia en acabar la Guerra Civil (1936-1939), donada per la mateixa dona que un any després sufragaria amb la resta de la seua família la fosa de les altres tres campanes. És obra de Aleaciones Lig i la casa Manclús va mecanitzar-la als anys 60, substituint la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, motor de vol continu i contactors de mig vol. El martell ha estat canviat posteriorment per trencament del mateix posteriorment. L'any 2018 es va restaurar el conjunt. La baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (14-09-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (23-09-2001)
  • LLOP i BAYO, Francesc (24-01-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2024
46 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 84 Usuaris: 0