Sacrament (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - ALBORAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 140)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 72
Altura del bronze 57
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 216
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1980ca
Descripció La campana compta amb unes inscripcions que semblen procedents de l'anterior, de la qual va ser refosa. Així, en primer lloc trobem al terç dos cordons i un solt i entre ells l'advocació de la campana: "✱ SACRAMENTO ✱". També al terç hi ha una garlanda que té motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig està aquesta inscripció, dividida per la creu: "A RECORDAR ME CONSAGRO / LAS RELIQUIAS DEL MILAGRO" / (Creu) / "✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱". En ella hi ha una primera al·lusió al Miracle dels Peixets, ocorregut segons la tradició al mes de juliol de 1348. Seguidament trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. També al mig hi ha un anagrama de Jesús i està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment, hi ha dos cordons al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ SACRAMENTO ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "A RECORDAR ME CONSAGRO / LAS RELIQUIAS DEL MILAGRO" / (Creu) / "✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱"
(02) (anagrama de Jesús) /
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca al mig vol per als difunts.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. Entre 1994 i 2019 va estar instal·lada amb una truja de fusta de Barberí d'escasa qualitat i a la qual li faltava molt de pes. Tenia motor d'impuls, electromall i ballesta. El batall no estava dotat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, feta en l'any 1939 junt a les altres campanes noves als tallers dels Hnos. Roses de Silla (València). Entorn als anys 70 o principis dels 80 es va badar i la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va refondre, quedant instal·lada a la Sala de les Campanes amb la truja i mecanismes de toc de l'anterior. Aquesta campana es va fondre commemorant el important culte al Santíssim Sacrament que deriva del Miracle dels Peixets. La tradició conta que en 1348 un convers va cridar al rector d'Alboraia per a que li portés el Viàtic i mentre aquest creuava el Barranc del Carraixet, una forta avinguda d'aigua el va fer caure del cavall, perdent les formes que portava al copó. Hores després uns llauradors van cridar al rector, advertint unes llums al barranc, que resultaren ser un peixos que portaven les formes a la boca.

En l'any 1994 Industrias Manclús va canviar la truja de ferro per altra de fusta, adquirida a Barberí de Girona. Els mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. El dia 6 de novembre de 2009 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - servidor