Santíssim Crist de la Llum (2) - Parròquia de Santa Anna de Borbotó - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1395)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 63
Altura del bronze 52
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 145
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "Stmº CRISTO / de la LUZ / BORBOTÓ / AÑO 1940". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, el Santíssim Crist de la Llum, el del poble i la data de fosa. El element més significatiu és que indica el nom del lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Per un altra banda la inscripció és incisa, per tant va ser afegida amb posterioritat a la fosa de la campana. Per últim al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (cenefa de cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "Stmº CRISTO / de la LUZ / BORBOTÓ / AÑO 1940"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb algunes peces de formigó, com era habitual en l'època. Comptava amb una corda unida al batall que baixava fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Fins l'any 1999 comptava amb truja de ferro de la casa Murua de Vitoria (Euskadi) i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar-la. El batall es deuria canviar per altre que millore la sonoritat de la campana i que a més estiga reforçat amb cable de seguretat, per evitar la possible caiguda.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) (motor d'impulsos)
Intervencions L'any 1940 va ser fosa per Manuel Roses Vidal al Grau de València. Es tracta d'una campana típicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense encàrrec previ. Aquesta pràctica va ser molt habitual des del final de la Guerra Civil, fent campanes en sèrie i afegint les inscripcions quan eren encarregades per les parròquies, confraries o ajuntaments. Als anys 70 la casa Murua de Vitoria (Euskadi) la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. En 1999 Industrias Manclús, succesora de la foneria la baixà del campanar de nou per canviar la truja i els mecanismes de toc. Va ser instal·lada de nou al campanar amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va ser subvencionada per la Generalitat Valenciana i una part financiada per la comunitat parroquial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-06-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
Actualització 11-11-2015
8 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 107 Visitants: 106 Usuaris: 1 - servidor