Pere (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - ALBORAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 139)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat 91
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "# PEDRO # ALBORAYA. AÑO DE LA VICTORIA. 1939 #". En primer lloc indica el nom de la campana i seguidament trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Seguidament al mig trobem aquesta inscripció, al·lusiva a Sant Pere i al Sant Pare: "A FE QUE ME HACE DE MAS / DEL PAPA OS LLEVE DETRAS".
Terç (T) (2 cordons)
"# PEDRO # ALBORAYA. AÑO DE LA VICTORIA. 1939 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria) /
(06) "A FE QUE ME HACE DE MAS / DEL PAPA OS LLEVE DETRAS" /
(09) (Al·legoria de la Mare de Déu dels Dolors)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment amb el cigonyal.
Tocs actuals de campanes Sols volteja manualment. Toca els Quarts.
Truja Fusta Original.
Estat original Disposava d'una altra tortuga al capçal de la truja, de similars proporcions al a que encara conserva.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la volta de la Sala de les Campanes, entre unes bigues de ferro. Conserva la truja de fusta original amb una tortuga per contrapesar més la campana, així com els ferratges i el batall lligat. Per al seu toc disposa de cigonyal i una corda. La campana es deuria restaurar per tal de tornar-la a posar en funcionament, restaurant la truja i mecanitzant-la amb motor de vol continu, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals. Per un altra el batall es deuria reforçar amb cable de seguretat per evitar la possible caiguda al carrer. L'actual electromall pega massa alt i està desgastant la campana, es deuria canviar per un altre monofàsic i aquest instal·lat per a que toque al punt més gruix de la boca, un poc més baix que actualment.
Mecanismes de toc (03) Electromall, (09) (cigonyal)
Intervencions La campana va ser fosa en 1939 junt a quatre més destinades al campanar per suplir el vuit de les perdudes en 1936. No compta amb la marca de fàbrica, no obstant va ser fosa pels Hnos Roses de Silla, autors de la resta de les campanes. Després de la benedicció va quedar instal·lada amb la truja de fusta i el cigonyal. En 1995 Industrias Manclús va intervindre en el conjunt de campanes i com que aquesta estava sense mecanitzar es va optar per instal·lar un electromall per a que tocara els quarts.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-05-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF