Sant Miquel (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LES COVES DE VINROMÀ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13879)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 216
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té, en primer lloc, aquesta inscripció al terç: "SAN MIGUEL / 1942". En ella indica l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa. Seguidament, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció incisa amb el nom del poble: "CUEVAS DE VINROMA". El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. Per altra banda, la inscripció és incisa, per tant es va afegir quan ja estava fosa la campana.
Terç (T) (3 cordons, el central més gruix)
(3 cordons, el central més gruix)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Escut del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "SAN MIGUEL / 1942"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
(06) "CUEVAS DE VINROMA"
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Toc dels Quarts. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca els quarts.
Truja Ferro Hermanos Portilla.
Estat original Comptava amb truja de fusta, confeccionada poc després de fondre la campana. Suposem que a més disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre i una maça exterior per tocar els quarts.
Estat actual La campana es troba instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions En l'any 1942 es varen fondre dos campanes noves per a la Parròquia als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Aquesta és la menor de les dos, dedicada a Sant Miquel. Després de beneïda, es va pujar al campanar i instal·lar a la finestra que ocupa amb truja de fusta. Als anys 90 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. La mecanització va ser efectuada pels Portilla de Santander.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de la torre i netejar per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-08-2020
  Convertir a PDF