Campaneta d´alçar a Déu (0) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - ALBORAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 138)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 33
Altura del bronze 27
Vora 3,5
Pes aproximat 21
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1885
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "SANTISIMO SACRAMENTO # 1885 #". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada, el Santíssim Sacrament i la data de fosa.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó) /
"SANTISIMO SACRAMENTO # 1885 #" /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de 14 x 8)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana realitzava tocs vinculats amb el Santíssim Sacrament, així com de senyalera per avisar als campaners i coordinar els tocs amb els actes celebrats al interior del temple.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga.
Estat anterior Fins la mecanització de les campanes dels anys 70 comptava amb una corda lligada a la ballesta per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Els ferratges estan oxidats, a causa de la continuada acció dels agents climàtics, així com la ballesta. Vist l'estat en que es troba deuria ser restaurada, tractant la fusta per afavorir la correcta conservació, així com els ferratges per eliminar l'òxid.
Mecanismes de toc Ballesta corba per tocar de baix
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1885. Tot i que les inscripcions no indiquen el fonedor, es pot atribuir al campaner Manuel Quiles, de la ciutat de València. L'ordenació dels cordons i el tipus de lletra són habituals a les campanes d'aquest fonedor.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2015
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF