La Puríssima (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - XILXES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13788)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 46
Vora 5
Pes aproximat 91
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc té aquesta inscripció al terç, al·lusiva a l'advocació a la que està dedicada: "✱ ✱ ✱ PURISIMA. ✱ ✱". Seguidament disposa al mig de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem al terç aquesta inscripció: "✱ COSTEADA POR EL PUEBLO DE CHILCHES 27 OCTUBRE 1940. ✱". Aquesta indica que els veïns varen sufragar les despeses de fondre la campana, el nom del poble i possiblement la data de benedicció. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ PURISIMA. ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Puríssima)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ COSTEADA POR EL PUEBLO DE CHILCHES 27 OCTUBRE 1940. ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i possiblement es repicara des dels peus del campanar. Tocava els quarts.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca els quarts junt a la Gran.
Truja Fusta ERMEC
Estat original Quan es va instal·lar en 1940, comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, confeccionada per la casa fonedora, així com accesoris per al toc manual. Disposava d'una maça exterior per tocar els quarts.
Estat anterior Abans de la restauració (entorn a l'any 2000), disposava de truja de ferro i com a mínim estava mecanitzada amb motor de vol continu. Sembla que durant algun temps va disposar d'un martell manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta, però aquesta no segueix el model tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres dos campanes amb destí al campanar de l'Església de Xilxes. A les inscripcions figura la data de 27 d'octubre del mateix any, possiblement en referència al dia de la benedicció. Una volta beneïda va quedar ubicada al campanar.

Als anys 70 les va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant la campana de un motor de vol continu. Entorn a l'any 2000 Ermec va canviar la truja per altra nova de fusta, mecanitzant la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Desafortunadament el perfil de la truja de fusta no segueix el model tradicional valencià.
Propostes En cas d'una futura intervenció, la truja es deuria canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-01-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-03-2017
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF