Santa Bàrbera i Sants Abdó i Senén (3) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13767)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat 159
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2016
Descripció La campana té aquesta inscripció en llatí al terç: "✱ IN HONORE SANTAE BARBARA ET SANTI ABDON ET SENENSI ✱ NAQUERA REFUSA MMMXVI". Aquesta es tradueix així al valencià: "EN HONOR DE SANTA BÀRBERA I ELS SANTS ABDÓ I SENÉN, NÀQUERA REFOSA L'ANY 2016". Al mig té un floró, les imatges de Santa Bàrbera i els Sants Abdó i Senén, així com l'anvers de la Medalla de Sant Benet amb aquesta inscripció: "C / S / P / B / CSSML / NDSMD / V··R··S··N··S··M··V / S··M··Q··L··I··V··B / PAX". Les sigles corresponen amb aquest text: "Crux Sancti Patris Benedicti. Crux Sancta Sit Mihi Lux Non Draco Sit Mihi Dux Vade Retro Satana Numquam Suade Mihi Vana Sunt Mala Quae Libas Ipse Venena Bibas". En valencià seria: "LA CREU DEL SANT PARE BENET, LA CREU SIGA LA MEUA LLUM I NO EL DIMONI EL MEU GUIA, APARTA'T SATANÀS! NO SUGERISQUES COSES VANES, MALDAT ÉS EL QUE BRINDES, BEU TU MATEIX EL VERÍ". També al mig està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / "# Abel Portilla # / me Fecit (peixet) / Nº67"

Finalment té aquesta inscripció al mig peu: "✱ ✱ NAM FRATRES NOSTRI, MODICO NUNC DOLORE SUSTENTATO, SUB DEI TESTAMENTUM AETERNAE VITAE RECIDERUNT ✱ DON JORGE GARCIA MONSALVE PRESBYTERO ✱". La primera part del text és un fragment del Segon Llibre dels Macabeus (2 Ma 7, 36) que es tradueix així: "ELS MEUS GERMANS, QUE HAN PATIT UN SOFRIMENT MOMENTANI, HAN CAIGUT PER LA SEUA FIDELITAT A L'ALIANÇA DE DÉU I ARA ELS ESPERA LA VIDA ETERNA". La segona part de la inscripció té el nom del rector.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ IN HONORE SANTAE BARBARA ET SANTI ABDON ET SENENSI ✱ NAQUERA REFUSA MMMXVI"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (medalla de Sant Benet) "C / S / P / B / CSSML / NDSMD / V··R··S··N··S··M··V / S··M··Q··L··I··V··B / PAX"
(03) (floró) / (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "# Abel Portilla # / me Fecit (peixet) / Nº67"
(06) (imatge dels Sants Abdó i Senén)
(09) (imatge de Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ NAM FRATRES NOSTRI, MODICO NUNC DOLORE SUSTENTATO, SUB DEI TESTAMENTUM AETERNAE VITAE RECIDERUNT ✱ DON JORGE GARCIA MONSALVE PRESBYTERO ✱"
(2 cordons
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana substitueix a altra fosa l'any 1962. La nova es va fondre als tallers dels Portilla. Electrorecamp va fabricar la truja de fusta i va instal·lar la campana a la torre. El matí del dia 24 de desembre de 2016 es va celebrar l'acte solemne de la benedicció amb les dos campanes instal·lades a la plaça. Finalitzat aquest, la pujaren a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (24-12-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-05-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF