Sants Miquel i Jordi (2) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13766)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 44
Vora 5
Pes aproximat 102
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2016
Descripció La campana té una garlanda amb triangles decorats i aquesta inscripció en llatí al terç: "✱ NAQUERA REFUSA IN MMXVI ✱ SANTI MICHAEL ET GEORGIUS LIBERANOS MALIGNO ✱". En valencià seria: "NÀQUERA REFOSA L'ANY 2016 SANTS MIQUEL I JORDI ALLIBEREU-NOS DEL MALIGNE". Al mig té un floró, una custòdia, les imatges de Sant Miquel i Sant Jordi, així com l'anvers de la Medalla de Sant Benet amb aquesta inscripció: "C / S / P / B / CSSML / NDSMD / V··R··S··N··S··M··V / S··M··Q··L··I··V··B / PAX". Les sigles corresponen amb aquest text: "Crux Sancti Patris Benedicti. Crux Sancta Sit Mihi Lux Non Draco Sit Mihi Dux Vade Retro Satana Numquam Suade Mihi Vana Sunt Mala Quae Libas Ipse Venena Bibas". En valencià seria: "LA CREU DEL SANT PARE BENET, LA CREU SIGA LA MEUA LLUM I NO EL DIMONI EL MEU GUIA, APARTA'T SATANÀS! NO SUGERISQUES COSES VANES, MALDAT ÉS EL QUE BRINDES, BEU TU MATEIX EL VERÍ". També al mig està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / "# Abel Portilla # / me Fecit (peixet) / Nº68".

Al mig peu està aquesta inscripció: "✱ ET FACTUM EST PROELIUM IN CAELO, MICHAEL ET ANGELI EIUS, UT PROELIARENTUR CUM DRACONE ✱ DON JORGE GARCIA MONSALVE PRESBYTERO ✱". La primera part del text és un fragment del llibre de l'Apocalipsi (Ap 12, 7) que es tradueix així: "VA ESCLATAR UNA BATALLA AL CEL: MIQUEL I ELS SEUS ÀNGELS COMBATIEN CONTRA EL DRAC". La segona part de la inscripció té el nom del rector.

Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ NAQUERA REFUSA IN MMXVI ✱ SANTI MICHAEL ET GEORGIUS LIBERANOS MALIGNO ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (medalla de Sant Benet) "C / S / P / B / CSSML / NDSMD / V··R··S··N··S··M··V / S··M··Q··L··I··V··B / PAX"
(03) (floró) / (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "# Abel Portilla # / me Fecit ( peixet) Nº68"
(06) (imatges de Sant Miquel i Sant Jordi)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ET FACTUM EST PROELIUM IN CAELO, MICHAEL ET ANGELI EIUS, UT PROELIARENTUR CUM DRACONE ✱ DON JORGE GARCIA MONSALVE PRESBYTERO ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana substitueix a altra fosa l'any 1962. La nova es va fondre als tallers dels Portilla. Electrorecamp va fabricar la truja de fusta i va instal·lar la campana a la torre. El matí del dia 24 de desembre de 2016 es va celebrar l'acte solemne de la benedicció amb les dos campanes instal·lades a la plaça. Finalitzat aquest, la pujaren a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (24-12-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-05-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF