La Xicoteta (1) - Capella de la Troballa de la Mare de Déu de la Salut - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13643)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 27
Altura del bronze 23
Vora 3
Pes aproximat 11
Any fosa 1890ca
Descripció La campana té restes d'una inscripció al terç que està esborrada. No obstant, sembla que aquesta indicava la data de fosa, ja que part d'aquesta inscripció podria correspondre amb la paraula "AÑO". Al mig també queden marques d'altra inscripció, igualment esborrada.

Al peu figura aquesta altra: "AL DEDICARLE ESTE HOMENAJE / ✱ AMPARO Y MIGUEL GIRBES ALEIS SE PONEN BAJO EL MANTO DE LA MADRE DE LA SALUD /ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV". Les inscripcions les afegiren l'any 1954 i són incises.
Terç (T) (00) (inscripcions esborrades)
Mig (M) (00) (inscripcions esborrades)
Mig peu (MP) (4 cordons)
"AL DEDICARLE ESTE HOMENAJE / ✱ AMPARO Y MIGUEL GIRBES ALEIS SE PONEN BAJO EL MANTO DE LA MADRE DE LA SALUD /ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta i cigonyal. Té un batall que no està reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa entorn a 1890. L'any 1954 esborraren les inscripcions originals i afegiren les que té actualment. Va quedar instal·lada a la finestra que ocupa actualment en eixe any.
Propostes La campana deu ser restaurada. La truja es deu conservar, restaurant les peces que la formen, així com els ferratges. Es podria conservar el toc manual o mecanitzar-la amb motor d'impuls. El batall es deu canviar per altre lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (07-09-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF