Mare dels Desemparats (5) - Asil dels Desamparats - SUECA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13546)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 51
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 77
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1979
Descripció La campana té al mig incisa aquesta inscripció incisa : "MADRE DE LOS DESAMPARADOS / RUEGA POR NOSOTROS / ASILO DE SUECA / 1.979". Aquesta té una senzilla aclamació a la Mare de Deú dels Desemparats, derivada de la Letania Lauretana (les lletanies de la Mare de Déu). També indica el lloc on es va ubicar i la data de fosa. Seguidament, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Mare de Déu dels Desemparats)
(06) "MADRE DE LOS DESAMPARADOS / RUEGA POR NOSOTROS / ASILO DE SUECA / 1.979"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes (torre nord). Té una truja de ferro de Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i (09) motor de vol continu.
Intervencions És una campana típicament industrial i de fabricació seriada, fosa l'any 1979. No va ser fosa específicament per a cap lloc, per aquest motiu quan preparaven la seua fosa no colocaren a la falsa campana les inscripcions. Aquestes les afegiren quan va ser adquirida per a l'asil de Sueca. La campana va ser fosa als tallers de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa indústria va fabricar la truja de ferro i la va mecanitzar.
Propostes Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (19-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-07-2020
  Convertir a PDF