Dolors (2) - Parròquia de Santa Anna d'Artesa - ONDA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13519)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 57
Vora 6
Pes aproximat 225
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1946
Descripció En primer lloc té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA". A continuació trobem aquesta inscripció al mig: "DOLORES / ARTESA 1946 / SIENDO CURA D. MANUEL FABREGAT GUAL / PADRINOS: D. JUAN BADENES PEREZ Y Dª TRINIDAD SOLER GUINOT". En ella indica el nom de la campana, el del lloc per a que va ser fosa, la data, el rector que estava al front de la parròquia i el dels padrins. La inscripció és característica del moment en que es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al que es va fondre. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Terç (T) (4 cordons)
(sanefa vegetal)
(4 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "DOLORES / ARTESA 1946 / SIENDO CURA D. MANUEL FABREGAT GUAL / PADRINOS: D. JUAN BADENES PEREZ Y Dª TRINIDAD SOLER GUINOT"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
(cordó)
(sanefa vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original La campana es va instal·lar l'any 1946 amb truja de fusta, confeccionada per la casa fonedora. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus de la torre.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro Manclús Nova i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1946 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València, junt a altra major, amb destí a la Parròquia d'Artesa. Com indiquen les inscripcions, es va fondre sent rector el Rvd. D. Manuel Fabregat i padrins Juan Badenes i Trinidad Soler. Després de beneïda es va ubicar a la Sala de les Campanes. A finals dels anys 80 o principis dels 90 la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja original de fusta per altra de ferro. Possiblement l'any 2002, quan es va refondre una de les campanes, es mecanitzà aquesta amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana proposem una restauració de la instal·lació. En primer lloc es deu baixar el bronze de la torre per eliminar la capa de brutícia que té. La truja actual es deu canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (05-07-2016)
Actualització 01-01-2017
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF