Sant Joan Baptista (4) - Parròquia de Sant Joan Baptista - VALL D'ALBA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13517)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 62
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorUSICH, FONERIA DE FRANCISCO
Any fosa 1940
Descripció La campana té al mig una simple inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "SAN JUAN BAUTISTA VALL D ALBA / 1940". La inscripció és característica del moment en què es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al qual es va fondre. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Mig (M) (03) (Creu) / "SAN JUAN BAUTISTA VALL D ALBA / 1940"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per als tocs més senzills i voltejava a les festes des de la mateixa sala de les campanes. Interpretava tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Portilla
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La cara interior del bronze està extremadament bruta d'excrements d'aus. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall
Intervencions Va ser fosa l'any 1940. Tot i que no indica el seu autor, la campana és molt semblant a altres foses dels tallers de Fancisco Usich, fonedor industrial de Barcelona, que creiem és l'autor de la campana. Durant la segona meitat del segle XX es va mecanitzar. La intervenció, que va seguir el model habitual de la foneria càntabra dels Portilla, va consistir a serrar les anses per dotar-la la truja de ferro i dotar la campana amb una truja de ferro. Es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica i fitxa] (05-07-2016)
Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 04-02-2023
10 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 68 Visitants: 68 Usuaris: 0