La Mitjana (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - VALL D'ALBA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13516)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 57
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 107
FonedorPORTA Y OLTRA, MANUEL
Any fosa 1889
Descripció La campana té la següent inscripció al terç en espanyol amb algunes errades: "CONSTRUIDA POR MANULPORTAAES PENSAS DE IGNACIA ESCRIG". Aquesta es de forma correcta seria: "CONSTRUIDA POR MANUEL PORTA A EXPENSAS DE IGNACIA ESCRIG". La inscripció indica el nom de l'autor de la campana i de la mecenes. Seguidament té al mig la data de fosa, rodejada per una sanefa de triangles decorats: "ANO I889". En lloc de la xifra 1, apareix la lletra "I" majúscula, fet prou habitual a les campanes fins a la segona meitat del segle XIX.
Terç (T) (4 cordones)
"CONSTRUIDA POR MANULPORTAAES PENSAS DE IGNACIA ESCRIG"
(2 cordones)
Mig (M) (00) (sargantana) (Creu amb motius vegetals i pedestal) (sargantana)
(06) (inscripció rodejada per una sanefa de triangles decorats) "ANO I889"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per als tocs més senzills i voltejava a les festes des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Portilla
Estat original Tenia anses (mutilades durant la mecanització). La instal·lació era tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional i accessoris per tocar-la manualment, com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La cara interior del bronze està extremadament bruta d'excrements d'aus. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1889 pel campaner de la Vall d'Albaida Manuel Porta. Com indiquen les inscripcions va ser pagada per Ignacia Escrig. Estava ubicada a l'anterior temple parroquial, sent traslladada a l'actual l'any 1902, quan es va inaugurar. Es va salvar de la destrucció de la Guerra Civil. Durant la segona meitat del segle XX es va mecanitzar. La intervenció, que va seguir el model habitual de la foneria càntabra dels Portilla, va consistir a serrar les anses per dotar-la la truja de ferro i dotar la campana amb una truja de ferro. Es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-04-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-09-2018
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 51 Visitants: 51 Usuaris: 0