Maria (2) - Sant Joan Baptista - VALL D'ALBA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13515)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1902
Descripció La campana té una senzilla inscripció al mig amb el un nom, possiblement el de la donant: "MARIA NABARRO". Seguidament, també al mig, trobem la data de fosa: "✱ AÑO ✱ / ✱ 1902 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb estreles)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu amb estreles)
(06) (motiu vegetal) "MARIA NABARRO" ( motiu vegetal) / (motiu vegetal) / "✱ AÑO ✱ / ✱ 1902 ✱"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per als tocs més senzills i voltejava a les festes des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Portilla
Estat original Tenia anses (mutilades durant la mecanització). La instal·lació era tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional i accessoris per tocar-la manualment, com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La cara interior del bronze està extremadament bruta d'excrements d'aus. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1902, quan es va inaugurar el nou temple parroquial. Les inscripcions no indiquen qui és el seu autor o autors, no obstant els elements decoratius i la lletra utilitzada ens remeten a les campanes foses per Jaime Roses (o Rosas) i Vicente Moreno. Es va salvar de la destrucció de la Guerra Civil. Durant la segona meitat del segle XX es va mecanitzar. La intervenció, que va seguir el model habitual de la foneria càntabra dels Portilla, va consistir a serrar les anses per dotar-la la truja de ferro i dotar la campana amb una truja de ferro. Es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica i fitxa] (05-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-09-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-09-2020
  Convertir a PDF