Lorenza (3) - Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BÈLGIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 135)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 70
Pes aproximat 408
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1855
Descripció La campana té sis anses amb decoracions antropomorfes. A l'espatlla disposa de dos cordons d'una sanefa amb triangles decorats, motius que res repreteixen al terç tres vegades. A aquest espai, a més, té una inscripció amb el seu nom i la data de fosa: "LORENZA ✱ ANO ✱ 1855". Al mig disposa d'una creu amb pedestal i baix d'ella un querubí.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes
Espatlla (H) (2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats)
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats) "LORENZA ✱ ANO ✱ 1855"
(2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i un querubí baix)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment per mitjà d'una llarga corda que des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda o cadena unida al batall i voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada i amb part del capçal de cement.
Estat anterior Durant la primera presa de dades l'any 1994 estava en regular estat de conservació. Ja li faltava un tros a la boca, no obstant això la sonoritat era bona. La instal·lació era tradicional i tenia una corda al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat actual Manté la bona sonoritat malgrat el tros que li falta a la boca. L'estat de conservació és bo i està instal·lada amb la truja de fusta i ciment a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 1855, possiblement pel trencament d'una campana més antiga de datació desconeguda. Els triangles decorats, així com la creu i el tipus de lletra utilitzada remeten a les campanes foses per Jaime Roses, fonedor d'Atzeneta d'Albaida. L'any 2019 estava ja restaurada i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. La truja de fusta i ciment estava pintada de roig i s'havia restaurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; TOMÁS CALATAYUD, Vicent [Primera presa de dades] (29-06-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-01-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF